GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φήμες για «μικρό» μνημόνιο για τα 10 δισ. που θα καλύψουν τη βιωσιμότητα του χρέους

Ένα νέο «μικρό» μνημόνιο είναι πιθανόν να απαιτηθεί από τους Εταίρους αν υπάρξει σήμερα συμφωνία στο Eurogroup για τη διευθέτηση του θ...

Ένα νέο «μικρό» μνημόνιο είναι πιθανόν να απαιτηθεί από τους Εταίρους αν υπάρξει σήμερα συμφωνία στο Eurogroup για τη διευθέτηση του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης.
Ο λόγος είναι τα 10 δισ. που «περισσεύουν» μετά τη χρήση όλων των άλλων εργαλείων που θα επιστρατευτούν ώσπου να μειωθεί το χρέος στο 124% το 2020. Αυτά τα χρήματα, όπως και αν παρουσιαστούν, θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των εταίρων, και όποτε συμβαίνει αυτό ενεργοποιείται η διαδικασία έγκρισης των 17, η οποία πάντα συνοδεύεται από νέα μέτρα.  
Συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες συζητούνται από τους Εταίρους οι εξής παρεμβάσεις για να γίνει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος: Η μερική παραίτηση της ΕΚΤ των Κεντρικών Τραπεζών των 17 από τα κέρδη τους στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, η αύξηση του θεωρητικού ορίου βιωσιμότητας από το 120% το 2020, στο 124%, η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με δάνειο από τον EFSF και η χρονική επέκταση των λήξεων και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του λεγόμενου επίσημου τομέα.
Στο σύνολο τους πάντως αυτές οι παρεμβάσεις κατεβάζουν το 2020 το χρέος στο 130% του ΑΕΠ. Υπάρχει λοιπόν σε κάθε περίπτωση ένα κενό ύψους 8 ως 10 δισ. που για να καλυφθεί, θα πρέπει να υπάρξει μορατόριουμ στα δάνεια του επίσημου τομέα για κάποιο διάστημα, δηλαδή ο ουσιαστικός «μηδενισμός» των επιτοκίων. Αυτό όμως είναι στην πραγματικότητα ένα έμμεσο κούρεμα, που θα ζημιώσει τους προϋπολογισμούς των 17.  
Αυτό προϋποθέτει νέα απόφαση και όπως πάντα σε κάθε τέτοια περίπτωση, νέες διασφαλίσεις. Ένα νέο μίνι μνημόνιο για αυτή τη νέα απόφαση, το οποίο θα εμπεριέχει και νέα μέτρα, ώστε να βεβαιωθούν οι εταίροι ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχή, είναι κάτι που συζητείται στις Βρυξέλλες, ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ζημιές που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα μηδενισμό του επιτοκίου για κάποιες χώρες που δανείζονται με υψηλά επιτόκια όπως η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Γερμανίας π.χ.
Το νέο αυτό μνημόνιο μάλιστα αναμένεται να δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και στις αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους. Ακόμα χειρότερα μάλιστα, η υπογραφή του μπορεί να είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της τρέχουσας δόσης, αφού αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει.     
Τώρα αυτό είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την κυβέρνηση. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων έφτασαν στα όρια τους για να ψηφίσουν τα μέτρα του προηγούμενου μνημονίου. Αν έρθουν νέα μέτρα στη βουλή και νέο μνημόνιο, μια εξέγερση δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Θέμης Δαγκλής

3 σχόλια

  1. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

    ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΝΕΡΑ ΔΛΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριά Λαγκαρτ η ΕΛΛΆΔΑ ΑΛΑΛΆΖΕΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ .... ΓΙΑΤΙ; ΓΑΙΤΙ ΌΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΊΝΑΙ ΚΌΠΑΝΟΙ... ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΓΑΜΉΣΙ ΚΑΝΈΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΑΚΌΜΑ!!!ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΓΑΜΙΣΑΝ ΑΚΌΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ!!

    Εξαίρεσε τη σύζυγο Λοβέρδου από τη διαθεσιμότητα ο Μανιτάκης..

    Αρχή από το υπουργείο του κάνει ο Αντ. Μανιτάκης με τη διαθεσιμότητα.

    Είκοσι έξι υπάλληλοι είναι η πρώτη «φουρνιά» που εμπίπτει στις διαδικασίες της διαθεσιμότητας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου προΐσταται ο… Αντώνης Μανιτάκης. Ανάμεσά τους και πολύτεκνοι…

    Μαθαίνουμε ότι ο κ. Μανιτάκης κάνει την αρχή βγάζοντας στη διαθεσιμότητα 13 από τους 26 υπαλλήλους. Μαθαίνουμε επίσης ότι στο υπουργείο διατυπώνονται ήδη πολλά παράπονα γιατί εξαιρέθηκε από την πρώτη «φουρνιά» των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων και υπάλληλος η οποία διορίστηκε το 2010 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά δεν υπηρέτησε σε αυτό ούτε μία μέρα γιατί αμέσως αποσπάστηκε στο γραφείο του...
    συζύγου της, Ανδρέα Λοβέρδου, πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτή του.

    Οι συνάδελφοι της στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η εν λόγω κυρία, η οποία, εκτός από υπάλληλος δηλώνει και αγιογράφος, πήρε πρώτα το εφάπαξ φεύγοντας από την προηγούμενη δουλειά της.

    Μπήκε χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2010, ως υπάλληλος με σύμβαση αορίστου χρόνου σε προσωποπαγή θέση, με απόφαση των κ.κ. Γ. Ντόλιου, Φ. Σαχινίδη και Δ. Ρέππα και αμέσως αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του άνδρα της.

    Η απορία των υπαλλήλων είναι αν θα βρίσκεται στη δεύτερη δόση των υπαλλήλων που θα τεθούν διαθεσιμότητα ή εξαιρείται επειδή είναι αποσπασμένη στο γραφείο του άντρα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά είναι ατελείωτος ο κατάλογος από ανάλογα παραδείγματα στελεχών πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ που έχουν καταλάβει στο παρελθόν κορυφαίες κρατικές θέσεις και τώρα εμφανίζονται λάβροι απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους.

    Άραγε με τι ικανότητες και με ποια αξιοκρατικά κριτήρια κάποιος γίνεται Νομάρχης στην ηλικία των 25 ετών ή πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του πτυχίου του διορίζεται στην Εθνική Τράπεζα;

    Και αν ακόμη δεχτούμε ότι πρόκειται για παιδιά θαύματα γιατί δεν δοκίμασαν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα και να γίνουν κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων με την αξία τους αλλά επέλεξαν την «ασφάλεια» του «κακού» πλέον δημοσίου;

    Άραγε πως αισθάνεται ένας πτυχιούχος του σήμερα που δεν μπορεί να βρει δουλειά ούτε με τον βασικό μισθό των 500 ευρώ, όταν μαθαίνει ότι αυτοί που τον οδήγησαν με τις πολιτικές τους στην απόγνωση είχαν μπει στο δημόσιο από τα 22 τους.

    Άραγε πως αισθάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος που αναγκάστηκε κάποια στιγμή να περάσει από το πολιτικό γραφείο κάποιου βουλευτή, όταν ακούει τώρα ότι το «κρατικοδίαιτο» πολιτικό κατεστημένο που τον διόρισε στο δημόσιο τον θεωρεί τώρα υπεύθυνο για όλα τα δεινά του κόσμου, ανεξάρτητα από το αν είναι ικανός και αναγκαίος στην θέση του.

    Πόση υποκρισία μπορεί να έχει η συζήτηση περί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όταν γίνεται από αυτούς που αποδεικνύονται οι πιο «κρατικοδίαιτοι» όλων;

    Αν χρειάζεται να ανοίξουμε την συζήτηση για το δημόσιο τομέα, κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει πέρα από τις ολοκληρωτικές λογικές του νεοφιλελευθερισμού. Και αν χρειαστεί να κάνουμε και μια θετική πρόταση, όπως μας κατηγορεί για το αντίθετο η τρικομματική κυβέρνηση, ας καλέσουμε το λαό να «απολύσει» όλο αυτό το πολιτικό δυναμικό που στήριξε και στηρίζει όλες τις νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση