GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχεται η "συντέλεια" των κομμάτων...

Σε νέα φάση, έντονων διεργασιών και ανακατατάξεων, εισέρχεται η πολιτική ζωή. Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ύστερα από την πρόσ...

Σε νέα φάση, έντονων διεργασιών και ανακατατάξεων, εισέρχεται η πολιτική ζωή. Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ύστερα από την πρόσφατη ψήφιση του Μνημονίου 3 και του προϋπολογισμού, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός καινούριου.
 Μαζί με το τέλος της χρονιάς που πλησιάζει, φαίνεται μάλιστα ότι αρχίζει να γράφεται και ο επίλογος του κομματικού σκηνικού όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι κοινωνικές διεργασίες επηρεάζουν όλους τους πολιτικούς χώρους και τα πρώτα συμπτώματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Οι διαγραφές, οι αποχωρήσεις, οι εσωτερικές διασπάσεις, οι καταγγελίες, οι ετερόκλητες συμμαχίες και οι αναζητήσεις αποτελούν τους «σπασμούς» μιας εποχής που τελειώνει.
Η συζητούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου (όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία») προς αναλογικότερη κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης των νέων πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που συνδέουν την εντεινόμενη κινητικότητα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες με το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό τοπίο, τους καινούριους συσχετισμούς που αναπτύσσονται στα έγκατα της κοινωνίας και την εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας που όλα δείχνουν ότι (για μια περίοδο άγνωστης διάρκειας και άγνωστου περιεχομένου) ξεκινά.
Η ΝΔ, ως το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση τα λιγότερα προβλήματα ως προς αυτό το σκέλος. Η «εύθραυστη» πλειοψηφία στη Βουλή ωστόσο ανεβάζει την ένταση και πυροδοτεί τις ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.
Αυτή τη στιγμή το άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είναι μόλις 150 βουλευτές και ως εκ τούτου θεωρείται πολύ αβέβαιο το αποτέλεσμα σε περίπτωση που προκύψει μια νέα κοινοβουλευτική δοκιμασία το προσεχές διάστημα. Έτσι την ίδια ώρα οι επαφές που έχουν οι αποχωρήσαντες από τους Ανεξάρτητους Ελλήνες με ορισμένους από τους διαγραμμένους της ΝΔ τροφοδοτούν τα σενάρια για τη δημιουργία άλλου σχήματος με κεντροδεξιό στίγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει εφεδρεία σε τυχόν κρίσιμες στιγμές, όπως η ψηφοφορία για το φορολογικό στην οποία εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να εκδηλωθούν νέες διαρροές. Όπως λέγεται μάλιστα οι εξελίξεις ίσως είναι τέτοιες που οι αντιπαραθέσεις ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος αποδειχτούν πολιτικά ξεπερασμένες.
Ορισμένα από τα σενάρια είναι πάντως ακόμη πιο προωθημένα. Στο παρασκήνιο γίνονται υπόγειες συζητήσεις μέχρι και για το ενδεχόμενο συνεργασίας αυτής της κυοφορούμενης νέας κεντροδεξιάς κίνησης με εκείνη που προωθεί -συμμετρικά- στην «κεντροαριστερά» ο Α. Λοβέρδος και στην οποία θεωρείται ότι θα προσχωρήσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και άλλα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, με τις ίδιες απόψεις, στελέχη. Επιδίωξη θεωρείται η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα που -παίρνοντας τη θέση του υπό εξαφάνιση σημερινού ΠΑΣΟΚ- θα είναι σε θέση να συμπράξει, ενδεχομένως ύστερα από εκλογές, σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας με ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό και κορμό της τη ΝΔ. Δεν λείπουν κι αυτοί που θεωρούν αναγκαίο όλες αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν στο μετασχηματισμό σε μια νέα μεγάλη παράταξη στα πρότυπα του παλαιού «Συναγερμού».
Στην άλλη όχθη, υπάρχουν τα κόμματα που σήμερα ορίζονται πρωτίστως από την αντιμνημονιακή ταυτότητα τους. Οι διεργασίες και σε αυτά είναι εντυπωσιακές. Ακόμη και στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» πέρα από τις προσωπικές συγκρούσεις η ρήξη επήλθε λόγω των διαφωνιών στα θέματα στρατηγικής. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά Τσίπρα σταδιακά μετατοπίζεται προς πιο «ήπιες» θέσεις αλλά περίπου το ένα τρίτο του κόμματος δεν ακολουθεί και καθημερινώς η συγκατοίκηση γίνεται δυσκολότερη. Στο ΠΑΣΟΚ το επικείμενο συνέδριο είναι πολύ πιθανό να φέρει και την τυπική διάλυση, «αφήνοντας» με τη σφραγίδα τον κ. Βενιζέλο. Η ΔΗΜΑΡ είναι ούτως ή αλλιώς εσωτερικά διχασμένη και το αντιμνημονιακό «Αριστερό Δίκτυο» ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυτονομηθεί ενώ και το ΚΚΕ ζει τη δική του μετάβαση. Ετοιμάζεται για αλλαγή ηγεσίας σε μια προσπάθεια να ανακτήσει δυνάμεις αλλά και να αποτρέψει πρόσθετες απώλειες προς ένα νέο «αντιευρωπαϊκό» σχήμα της αριστεράς από τους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον κ. Αλαβάνο.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι παραδοσιακές ισορροπίες παύουν να υφίστανται, τα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα παίρνουν άλλη μορφή και η «συντέλεια» των σημερινών κομμάτων πλησιάζει.
Πηγή: www.dimokratianews.gr

 

1 σχόλιο

  1. Χτύπησε κόκκινο η υποκρισία του πολιτικού συστήματος. Την ώρα που με το νέο φορολογικό οι ελληνικές οικογένειες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φορτώνονται με νέα δυσβάσταχτα βάρη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βγάζει λάδι τους βουλευτές, διατηρώντας ανέγγιχτο ένα από τα προκλητικότερα προνόμια και ρουσφέτια που έκανε η Πολιτεία στους εθνοπατέρες. Αυτό δεν είναι άλλο από το...αφορολόγητο (του συνόλου) της βουλευτικής αποζημίωσης.Το όλο θέμα αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Με τον νόμο 3842/2010 φαινομενικά καταργήθηκε το δικαίωμα των βουλευτών να μη φορολογείται το 60% περίπου της βουλευτικής τους αποζημίωσης, όπως ίσχυε με το Ζ’ Ψήφισμα του Συντάγματος το 1975. Κι ενώ η κατάργηση θα έπρεπε να ισχύσει από το 2010 και οι βουλευτές να φορολογηθούν όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το 2010 αποδεικνύει ότι ο νόμος -άγνωστο με εντολή τίνος- δεν ίσχυσε ποτέ.Δεν ίσχυσε ούτε καν η εγκύκλιος που έστειλε τότε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι από τη φορολόγηση εξαιρείται το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης ως ποσό που τεκμαίρεται ότι δαπανήθηκε για τα λειτουργικά έξοδα του βουλευτή.Ποιες είναι αυτές οι δαπάνες; Επιδόματα που παίρνουν οι βουλευτές στο χέρι για την οργάνωση γραφείου, τα έξοδα κίνησης, τις συμμετοχές στις επιτροπές αλλά και τα ταχυδρομικά τέλη, τα οποία δεν φορολογούνται μολονότι είναι όσο η μισή βουλευτική αποζημίωση. Ειδικά για το τελευταίο παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα για ποιον λόγο οι βουλευτές παίρνουν στο χέρι περίπου 1.130 ευρώ μηνιαίως για ταχυδρομικά τέλη, ενώ από το Σύνταγμα προβλέπεται ταχυδρομική ατέλεια για τους βουλευτές!

    Τα παραδείγματα, όπως φαίνεται και από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε, είναι ενδεικτικά:

    - Βουλευτής με ετήσια αποζημίωση 109.506 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 26.156 ευρώ, ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.350 ευρώ! Ποσοστό αφορολογήτου 76%.
    - Βουλευτής με 111.877 ευρώ ετήσια αποζημίωση φορολογήθηκε ως μισθωτός με εισόδημα 28.613 ευρώ, ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.264 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 74%.
    - Τρίτος βουλευτής με εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση 110.153 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 27.941 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 75%.

    Οπως μάλιστα λένε εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα φορολογικά, το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Δηλαδή να μένει αφορολόγητο το συντριπτικά μεγάλο ποσό των βουλευτικών αποδοχών. Την ώρα δε που για τον απλό πολίτη η φορολόγηση αρχίζει από το πρώτο ευρώ, για έναν βουλευτή που παίρνει 100.000 ευρώ η φορολόγηση αρχίζει μετά 70.001ο ευρώ!

    Πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αδωνις Γεωργιάδης, μην μπορώντας να κάνει αλλιώς, παραδέχτηκε ότι υπάρχει αφορολόγητο για τους βουλευτές. Στις επίμονες αιτιάσεις όμως φοροτεχνικών ότι το αφορολόγητο είναι πάρα πολύ μεγάλο ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στο 25%, παρότι από τα 97.000 ευρώ που έλαβε το 2010 φορολογήθηκε μόνο για τα 27.000 ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση