GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: "Όριο μου είναι ο ουρανός!"

 Ενώ οι περισσότεροι επιχειρηματίες λίγο πριν εκπνέυσει το 2009 βρίσκονταν ήδη στα… σαλέ τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, ...

 Ενώ οι περισσότεροι επιχειρηματίες λίγο πριν εκπνέυσει το 2009 βρίσκονταν ήδη στα… σαλέ τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ξαναχτύπησε! Ο 38χρονος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι έκλεισε μία ακόμη επιχειρηματική συμφωνία -αυτή τη φορά στον τραπεζικό κλάδο- εξαγοράζοντας το 31,3% της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, διευρύνοντας καθοριστικά το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών του δραστηριοτήτων και αιφνιδιάζοντας, φυσικά, για άλλη μία φορά την αγορά. Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά…
Και το 2008, δύο ημέρες πριν από την αλλαγή της χρονιάς, είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τη διοίκηση της Alapis, αλλά τότε η έκπληξη ήταν μάλλον δυσάρεστη για την αγορά, η οποία αμφισβήτησε τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η διοίκηση και πίεσε τη μετοχή, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα η εταιρία να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Τώρα όμως, μετά την εξαγορά των μετοχών της Proton Bank, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποκτά στην ουσία τη δική του τράπεζα και διευρύνει σημαντικά τους επιχειρηματικούς ορίζοντές του, καθώς θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί ευκολότερα τις δραστηριότητές του και τα ούτως ή άλλως εξαιρετικά φιλόδοξα επενδυτικά του σχέδια. Το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο άγγιξε τα 70,6 εκατ., προκάλεσε, βέβαια, ποικίλα σχόλια δεδομένου ότι πριν από ένα χρόνο η Πειραιώς είχε καταβάλει για το ίδιο ποσοστό περίπου 23 εκατ. ευρώ (υπολογιζόμενα σε μετοχές). Η εξαγορά έγινε έναντι 3,6 ευρώ ανά μετοχή κι ενώ, μία ημέρα πριν από τη συμφωνία, η χρηματιστηριακή τιμή της τράπεζας περιοριζόταν στα 1,81 ευρώ, περίπου στο 50% της αξίας του deal δηλαδή.
Την επομένη, μάλιστα, της εξαγοράς της τράπεζας, ο αεικίνητος επιχειρηματίας προχώρησε σε… τρεις ακόμη εξαγορές (!) εταιριών φαρμακευτικών και generic προϊόντων σε Ελλάδα και Τουρκία και στην απορρόφηση θυγατρικών εταιριών μέσω της Alapis.
Ετσι, η τελευταία ανακοίνωσε την εξαγορά του 50% της τουρκικής Genesis Ilac, η οποία διαθέτει φαρμακευτικά και ΟΤC προϊόντα που προωθούνται ως επί το πλείστον σε παιδιάτρους, ΩΡΛ, παθολόγους, δερματολόγους και ογκολόγους καταβάλλοντας 1,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την 61η εταιρία σε πωλήσεις μεταξύ 309 φαρμακευτικών εταιριών, σύμφωνα με στοιχεία του IMS, ο κύκλος εργασιών της οποίας το 2008 ανήλθε σε 8,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η κατά 100% θυγατρική της Alapis, Sambrook Med, εξαγόρασε από την εταιρία Sambrook Φαρμακευτική το βραχίονα που αφορά στην εμπορία γενόσημων προϊόντων (generic) της φαρμακευτικής Sandoz, ενώ υπέγραψε και σύμβαση διανομής και προώθησης των generic προϊόντων της Sandoz GmbH στις θεραπευτικές κατηγορίες της καρδιολογίας, οστεοπόρωσης, γαστροπροστασίας, διαβήτη και αντιβίωσης πληρώνοντας 75.000 ευρώ.
Οπως εκτιμάται, μάλιστα, η διοίκηση της Alapis «ποντάρει» δυναμικά στο deal αυτό, καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να αυξήσει το μερίδιό της και να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά των generic προϊόντων. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στην Alapis πέρασε και το υπολειπόμενο 40% της Μεντιμέκ Α.Ε., το οποίο μέχρι τότε κατείχε η θυγατρική της, Dilaco A.E. Επομένως, η Alapis ελέγχει πλέον το 100% της ΜΕΝΤΙΜΕΚ.
Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα των κατά 100% θυγατρικών Dilaco A.E. και της Scalonita LTD απορροφήθηκε από τη Pharmacare LTD., επίσης 100% θυγατρική της Alapis, ενώ εγκρίθηκε και η συγχώνευση της Alapis και της 100% θυγατρικής της Γερολυμάτος, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Τέλος, προτού εκπνεύσει η χρονιά, η Alapis πρόλαβε ακόμη να προχωρήσει στην απορρόφηση της δραστηριότητας των απορρυπαντικών και καλλυντικών της εταιρίας Dall A.E.!
Επειτα από όλο αυτό τον επιχειρηματικό οργασμό, ήταν φυσικό η μετοχή της εταιρίας να σημειώσει σημαντική άνοδο στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποκομίζοντας μέσα σε λίγες συνεδριάσεις κέρδη της τάξης του 15%. Αναμφισβήτητο γεγονός παραμένει, άλλωστε, το ότι, παρόλο που ο Λαυρεντιάδης εισήλθε στην αγορά του φαρμάκου μόλις το 2005, έχει ήδη καταφέρει να αναδείξει την Alapis στη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου σε τζίρο, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά το χάρισμα και την ενόραση που έχει ως ανερχόμενος επιχειρηματίας. Οπως εκτιμά ο ίδιος, ο τζίρος μόνο από τα generic προϊόντα θα αγγίξει μέχρι το 2012 το 1 δισ. ευρώ…
Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει η νέα χρονιά, και ο Λαυρεντιάδης συνέχισε το επιχειρηματικό του αριστοτέχνημα, αυτή τη φορά με δύο εντυπωσιακές κινήσεις στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης: Η εταιρία ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., συμφερόντων Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το 9,62% της Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε., που εκδίδει, ως γνωστόν, μεταξύ άλλων την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Η εξαγορά των μετοχών είχε γίνει ήδη την τελευταία μέρα του έτους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό του Χ.Α., καθώς τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του 2009 η μετοχή της Τεγόπουλος κατέγραψε άνοδο άνω του 55% προκαλώντας εύλογες εντυπώσεις.
Κι εκεί που όλοι νόμιζαν ότι έκανε και την τελευταία κίνηση ματ στα Μέσα Ενημέρωσης, δύο μέρες μετά ανακοινώθηκε η εξαγορά του 12,53% του μετοχικού κεφαλαίου της Πήγασος Εκδοτικής Α.Ε. Εξάλλου, εδώ και μέρες οργίαζαν οι φήμες, οι οποίες ήθελαν το δαιμόνιο επιχειρηματία να έχει στην κατοχή του το 10%-12% του εκδοτικού ομίλου της οικογένειας Μπόμπολα με αφορμή ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση για τον αγοραστή των 4 εκατ. μετοχών της Πήγασος.
Αν και οι φήμες τελικώς επιβεβαιώθηκαν, έπεσαν έξω ως προς τον αριθμό των μετοχών που αγόρασε ο Λαυρεντιάδης και οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 5,9 εκατ. ευρώ. Ούτως ή άλλως, ο επιχειρηματίας ελέγχει ήδη τις εφημερίδες «Espresso», «Σφήνα», «Athens News» και «Ισοτιμία», το ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ενώ διατηρεί και μικρές συμμετοχές σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε έναν από τους ισχυρότερους και πιο αναγνωρίσιμους Ελληνες επιχειρηματίες, όχι μόνο από οικονομικής, αλλά και από κοινωνικοπολιτικής άποψης…
Τα σχέδιά του  προδιαγράφονται, λοιπόν, ως εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ενώ σύντομα ετοιμάζεται να περαιώσει και μια σημαντική εκκρεμότητα, την επανάκτηση της Νεοχημικής, της «πρωτότοκου» εταιρίας του, η οποία τον έκανε αρχικά γνωστό στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο το 2003 και την οποία πούλησε το 2008 στην αμερικανική Carlyle Group έναντι 750 εκατ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις για την επανάκτησή της συνεχίζονται και το τίμημα εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί πέριξ των 84 εκατ. ευρώ καθώς ο Ελληνας επιχειρηματίας την πούλησε ως απόλυτα υγιή επιχείρηση με μηδενικά χρέη, ταμείο 110 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ, αλλά οι Αμερικανοί κατόρθωσαν μέσα σε ένα χρόνο να την καταστήσουν παθητική…
Βάσει, λοιπόν, της συμφωνίας που είχε συναφθεί, αν η Carlyle δεν κατάφερνε να αποκομίσει τα προσδοκώμενα κέρδη, ο κ. Λαυρεντιάδης είχε προσφερθεί να αναπροσαρμόσει το τίμημα και να προχωρήσει σε εγγυοδοτικές δηλώσεις αναλαμβάνοντας το 20% των χρεών. Ωστόσο, οι δανειακές της υποχρεώσεις εκτοξεύθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ και ο κ. Λαυρεντιάδης βρίσκεται ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των δανείων της…
Ολο αυτό το επιχειρηματικό μπαράζ αποτελεί σαφώς την καλύτερη έμπρακτη απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis για να ιδρύσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές το private equity fund, Lamda Partners, το οποίο θα επένδυε στους κλάδους της Υγείας, της βιομηχανίας και του real estate με έδρα το Λονδίνο. Οχι μόνο δεν εγκατέλειψε την Alapis -όπως τον κατηγόρησαν με αφορμή τις πιέσεις στη μετοχή λόγω της κρίσης- αλλά τη μετέτρεψε σε μια «αυτοκρατορία» με τον τζίρο στο εννεάμηνο του 2009 να αγγίζει τα 722,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Παράλληλα, η Lamda Partners προχώρησε έναντι 86 εκατ. ευρώ στην ιδιαίτερα σημαντική εξαγορά της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα, την οποία ο δαιμόνιος επιχειρηματίας είχε εντοπίσει από τη δεκαετία του 1990, όταν η Νεοχημική ήθελε να επεκταθεί και στην εμπορία λιπασμάτων. Η εξαγορά της ΒΦΛ με ταυτόχρονη ανάληψη δανείων και χρεών 100 εκατ. ευρώ έχει, άλλωστε, έναν απώτερο σκοπό, που είναι η συμμετοχή σε κοινοπραξία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού. Ανοίγει δηλαδή το δρόμο στον οραματιστή επιχειρηματία και για την κερδοφόρα αγορά της ενέργειας...
Τέλος (!) ο κ. Λαυρεντιάδης πρόσφατα αποφάσισε να μεταφέρει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό και στο επιχειρηματικό «γήπεδο». Ετσι, μέσω της εταιρίας του Red Land, εξαγόρασε έναντι 11 εκατ. ευρώ το 9,9% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και το 10% της Θρύλος Α.Ε., ενώ αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές για την απόκτηση του 50% των μετοχών της Καραϊσκάκης Α.Ε. με το τίμημα να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.
Τι ακόμη μπορεί να περιμένει κανείς από το σπάνιο αυτό επιχειρηματία, ο οποίος κατάφερε στα 38 χρόνια να φτιάξει ήδη μια πραγματική αυτοκρατορία; Οταν ρωτήθηκε, πάντως, ο ίδιος σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου «πού θα σταματήσει τις επενδυτικές του κινήσεις», απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Οριό μου είναι… ο ουρανός»…
Έξυπνο Χρήμα, 10/1/2010
exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση