GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών βλέπει το IGC

Ανάκαμψη προβλέπεται στη παραγωγή των δημητριακών κατά την εμπορική περίοδο 2013/14, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου ...

Ανάκαμψη προβλέπεται στη παραγωγή των δημητριακών κατά την εμπορική περίοδο 2013/14, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC). Συγκεκριμένα αναμένεται μικρή ...
αύξηση στην παραγωγή σιταριού κατά 4%, στο κριθάρι κατά 6% και στο καλαμπόκι κατά 9%.

Ωστόσο, παρά την εκτίμηση για αύξηση 4% στην παραγωγή των σιτηρών, η ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση θα αφήσει στενά περιθώρια για αύξηση των αποθεμάτων.

Όσον αφορά τη παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού θα ενισχυθεί κυρίως από την παραγωγή στις ΗΠΑ όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IGC θα είναι αυξημένη κατά 30%.

Πτωτική πορεία όμως θα παρουσιάσει το διεθνές εμπόριο ρυζιού, αφού υπάρχει μείωση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Όσον αφορά την αγορά της Κίνας, θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση και εισαγωγές κυρίως για αραβόσιτο και σόγια.

Σιτάρι

Ειδικότερα για το σιτάρι, την περίοδο 2013/14,το IGC προβλέπει υψηλή συγκομιδή και ανάκαμψη της μέσης απόδοσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 4%. Μικρή αύξηση κατά 3 εκ. τόνους προβλέπεται στα παγκόσμια αποθέματα, ενώ αμετάβλητες αναμένεται να είναι οι εμπορικές συναλλαγές.

Αραβόσιτος

Ρεκόρ στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με αραβόσιτο προβλέπεται σε Βραζιλία και Αργεντινή ενώ αυξημένη θα είναι και η συγκομιδή της Κίνας. Σύμφωνα με το IGC έαν υπάρξουν κανονικές καιρικές συνθήκες, η παραγωγή, κατά το 2013/2014, αναμένεται να ανακάμψει, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής, κατά 30%, που προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ. Η απότομη αύξηση της παραγωγής αραβόσιτου στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση και των παγκόσμιων αποθεμάτων, που εκτιμάται ότι θα επανέλθουν σε υψηλά επίπεδα.

Ρύζι

Υποχώρηση των τιμών προβλέπεται να παρουσιάσει η αγορά ρυζιού της Ταϊλάνδης, ενώ σταθερότητα θα υπάρξει στις υπόλοιπες αγορές των χωρών της Ασίας. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, κατά το 2012/2013, αναμένεται να κορυφωθεί στις καλλιέργειες της Αφρικής και της Αμερική, ενώ η παγκόσμια ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται κατά 2%. Οι μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες, που είναι η Ινδία και η Ταϊλάνδη, αναμένεται να παρουσιάσουν υψηλά αποθέματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το διεθνές εμπόριο ρυζιού αναμένεται να παρουσιάσει πτώση κατά 5%, λόγω της μείωσης των εισαγωγών στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Σόγια

Για το 2012/2013, το IGC προβλέπει μικρή ανάκαμψη της παραγωγής στη Νότια Αμερική. Αύξηση των εισαγωγών σόγιας προβλέπονται το 2012/2013 στην Κίνα. Όμως το IGC εκτιμά ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Νότια Αμερική και στις ΗΠΑ, αναμένεται να βοηθήσουν στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά το 2013/2014. Παράλληλα προβλέπεται να υπάρξει μείωση της διεθνούς ζήτησης. agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση