GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τριγμοί στο εσωτερικό των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων

Επίθεση κατά του αρχηγού των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt εξαπέλυσε ο Ολλανδός πρώην Επίτροπος Frits Bolkestein, επιβεβαιώ...


Επίθεση κατά του αρχηγού των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt εξαπέλυσε ο Ολλανδός πρώην Επίτροπος Frits Bolkestein, επιβεβαιώνοντας τους τριγμούς στο εσωτερικό...

του κόμματος ενόψει των ερχόμενων Ευρωεκλογών.

Ο Verhofstadt και οι Ευρωπαίοι φεντεραλιστές υποστηρικτές του αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ΕΕ από ό, τι οι ευρωσκεπτικιστές, τόνισε πρόσφατα ο Bolkestein σε συνέντευξη.

Ο φιλελεύθερος ηγέτης και οι φεντεραλιστές υποστηρικτές του γαβγίζουν άσκοπα όταν μιλούν για το μέλλον της ΕΕ», είπε.

«Ο Verhofstadt νομίζει ότι μπορεί να καταργήσει το έθνος κράτος. Είναι βλακείες, και ο ευρωφεντεραλισμός του επίσης», είπε ο Bolkenstein στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό NOS το Σάββατο (9 Νοεμβρίου).

«Ο κόσμος δεν θέλει μια φεντεραλιστική Ευρώπη. Επομένως πρέπει να σταματήσει να μιλά για αυτό».

Στο μεταξύ προηγουμένως ο εκπρόσωπος του ολλανδικού φιλελεύθερου κόμματος VVD Mark Verheijen, είπε ότι οι «ευρώφιλοι όπως ο Martin Schulz ή ο Verhofstadt είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη και όχι οι ευρωσκεπτικιστές ή οι αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές».

Το Σάββατο (16 Νοεμβρίου) η Επίτροπος Neelie Kroes απάντησε στις επιθέσεις των συναδέλφων της από το ολλανδικό κόμμα, λέγοντας στην βελγική εφημερίδα DeMorgen ότι ο Verhofstadt «έχει την στήριξη του VVD» για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

Επίσης κατηγόρησε τους Verheijen και Bolkestein για λαϊκισμό. «Όλοι μας έχουμε μια άσχημη μέρα, αλλά αυτά τα σχόλια είναι απόλυτα λάθη», τόνισε.

«Οδηγία Frankenstein»

Ο Frits Bolkestein είναι πρώην ηγέτης του ολλανδικού φιλελεύθερου κόμματος VVD. Ήταν Επίτροπος για την ενιαία αγορά από το 1999 μέχρι το 2004 και συντάκτης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες, μια αμφιλεγόμενη πρόταση που κατηγορήθηκε από πολλούς ότι άνοιξε το δρόμο στο «κοινωνικό ντάμπινγκ».

Η οδηγία που πήρε το παρατσούκλι «Frankenstein» εν τέλει απορρίφθηκε αλλά χρεώθηκε σε μεγάλο βαθμό την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία το 2005 μέσω δημοψηφίσματος.

Ο Bolkestein ήταν ο πρώτος Επίτροπος που υποστήριξε δημοσίως τη διάλυση του ευρώ, λέγοντας στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad ότι η Ολλανδία θα πρέπει να βγει από το ευρώ το συντομότερο δυνατό. «Η νομισματική ένωση έχει αποτύχει πλήρως. Το ευρώ αποδείχθηκε ένα υπνωτικό χάπι που ξεκούρασε την Ευρώπη αντί να την κάνει να σκεφτεί την ανταγωνιστικότητά της», υπογράμμισε.

Τα τελευταία χρόνια τα ολλανδικά κόμματα έχουν αλλάξει την στάση τους και τηρούν μια κριτική θέση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το καλοκαίρι, η ολλανδική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του φιλελεύθερου Πρωθυπουργού Mark Rutte, προέβη σε δήλωση που συνοδεύτηκε από μια επιστολή προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «η εποχή της στενότερης ένωσης τελείωσε».

Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι αναζητούν τον ηγέτη τους

Στο μεταξύ το Κόμμα των Φιλελευθέρων βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής του υποψηφίου του για τις επόμενες Ευρωεκλογές.

Στις 27-28 Νοεμβρίου το κόμμα έχει κογκρέσο στο Λονδίνο όπου θα υιοθετήσει κοινό μανιφέστο για τις εκλογές. Μετά το κογκρέσο τα κόμματα μέλη θα μπορούν να ορίσουν υποψηφίους που θα ηγηθούν του φιλελεύθερου κόμματος στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη και θα υπηρετήσουν ως υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν. Οι υποψηφιότητες κλείνουν στις 20 Δεκεμβρίου και το κόμμα θα εκλέξει τον υποψήφιό του στο κογκρέσο της 1ης Φεβρουαρίου του 2014.

Μέχρι τώρα ο Verhofstadt και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Olli Rehn έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν το ρόλο. Ανώτατη πηγή από το κόμμα των Φιλελευθέρων είπε στην EurActiv ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Verhofstadt θα κερδίσει στην εσωτερική εκλογική διαδικασία».

Η Επίτροπος Kroes είπε επίσης το Σάββατο ότι ο Verhofstadt «έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν».

Σε περίπτωση που τα πολιτικά κόμματα της Ευρωβουλής συμφωνήσουν να προτείνουν κοινό Πρόεδρο για την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτός είναι πιθανό να προέλθει από το τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων. Σήμερα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή με 11.4% των εδρών.

euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση