GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μέχρι το Κοινοβούλιο έφτασε ο e-πόλεμος του Εθνικού Υμνου

Προστατεύεται ο Εθνικός Υμνος από πνευματικά δικαιώματα; Και, αν ναι, ποιος τα καρπώνεται; Αν πιστέψουμε όσα γράφονται τις τελευταίες ημ...

Προστατεύεται ο Εθνικός Υμνος από πνευματικά δικαιώματα; Και, αν ναι, ποιος τα καρπώνεται;
Αν πιστέψουμε όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα μπλογκ, ο Υμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, τμήμα του οποίου μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο και αποτελεί από το 1865 τον Εθνικό Υμνο Ελλάδας και Κύπρου, πουλήθηκε σε... ιαπωνική εταιρεία!
Πριν βάλετε τα γέλια, μάθετε ότι το θέμα δεν περιορίστηκε στην αχανή ζούγκλα του Διαδικτύου: έφτασε μέχρι τη... Βουλή, από το βήμα της οποίας ο υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο Εθνικός Υμνος να τύχει πλήρους προστασίας»!
Ολα άρχισαν όταν ο ιστότοπος Thepressproject.gr ανήρτησε στο YouTube το δελτίο ειδήσεων που παρουσίασαν στις 7 Νοεμβρίου οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Στο τέλος του βίντεο ακούγεται το ιστορικό σήμα της ΕΡΤ (ο γνωστός «Τσοπανάκος») ακολουθούμενο από τον Εθνικό Υμνο.
Και κάπου εκεί αρχίζει το μπέρδεμα: σύμφωνα με το σάιτ, το YouTube υποστήριξε ότι ο Εθνικός Υμνος προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και ζήτησε «είτε να αφαιρέσουμε τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα είτε να επιτρέψουμε στο YouTube να παίζει διαφημίσεις»!
Και αυτό, διότι «ο Εθνικός Υμνος ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA (που πλέον ονομάζεται Orchard)», τον έλεγχο της οποίας φέρεται να έχει η ιαπωνική εταιρεία Sony (εξού και η... πώληση του Εθνικού Υμνου σε Ιάπωνες!).
Το θέμα «τσίμπησαν» οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς και Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή «μετά την τυχαία ανακάλυψη ότι ο Εθνικός μας Υμνος δεν είναι δημόσια περιουσία», ζητώντας από τον υπουργό Πολιτισμού να τους πει «ποιος καρπώνεται παράνομα δικαιώματα από τη μετάδοση του Εθνικού μας Υμνου».
Την κατάσταση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο η απάντηση του Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι «το υπουργείο παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες αναγνώρισαν το λάθος τους». Ωστόσο, όπως προκύπτει, μία σειρά από παρανοήσεις οδήγησαν στην πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Παρανόηση 1η: Τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού Υμνου ανήκαν στους κληρονόμους του Σολωμού και του Μάντζαρου μέχρι το 1942, δηλαδή όταν παρήλθαν 70 χρόνια από τον θάνατο του τελευταίου (όπως προβλέπει η νομοθεσία). Εκτοτε, περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο και «ο Εθνικός Υμνος προστατεύεται ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Εθνικός Υμνος θεωρείται «σύμβολο της δημοκρατίας μας».
Παρανόηση 2η: Η εταιρεία Orchard δεν διεκδίκησε ποτέ πνευματικά δικαιώματα για τον Εθνικό Υμνο. Δυνητικά, θα μπορούσε να διεκδικήσει συγγενικά δικαιώματα μόνο για συγκεκριμένες εκτελέσεις που έχουν δισκογραφηθεί. Ούτε αυτό όμως συνέβη, καθώς αφενός δεν έχει διαπιστωθεί ότι η επίμαχη εκτέλεση στο YouTube προστατεύεται από συγγενικά δικαιώματα και αφετέρου η εταιρεία δεν εγείρει πλέον αξιώσεις για αυτά τα ηχογραφήματα. «Συνεπώς, έχουμε αφαιρέσει όλες τις αξιώσεις για τυχόν εκτελέσεις του ελληνικού εθνικού ύμνου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Παρανόηση 3η: Το YouTube στέλνει αυτοματοποιημένα μηνύματα σε χρήστες προειδοποιώντας για ενδεχόμενη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς να κρίνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Εν ολίγοις, ακόμη και αν λάβει ένας χρήστης μια τέτοια ειδοποίηση, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι έχει παραβιάσει πνευματικά δικαιώματα.
Διαφημίσεις
Πολλά από τα βίντεο του YouTube που περιέχουν τον Εθνικό Υμνο συνοδεύονταν από διαφημίσεις – κάτι που σημαίνει ότι κάποιος κέρδιζε χρήματα κάθε φορά που αναπαραγόταν ο Υμνος στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες οι διαφημίσεις αυτές αφαιρέθηκαν.

Τα Νέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση