GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Γκιουλέκα με ΟΛΤΕΕ και Συντονιστική των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 1:30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και της Συντονιστής Επιτροπής των...


Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 1:30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και της Συντονιστής Επιτροπής των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γκιουλέκα, μετά από...

αίτημα της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και πρόσκλησή της προς τη Συντονιστική Επιτροπή να εκπροσωπηθεί επίσημα.

Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Σεραφείμ Κερασιώτη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της, τον Γενικό Ταμία Νίκο Σεκεριάδη και τον Έφορο βιβλιοθήκης και εκδόσεων Φώτη Δανάσκο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα, και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα αποτελείτο από την Γεωργία Γαλάνη κλάδου ΠΕ18.10 Νοσηλευτικής, την Κατερίνα Μπαζίνα κλάδου ΠΕ18.26 Γραφιστικής και το Γιάννη Χρήστου κλάδου ΔΕ01.04 Ηλεκτρονικών.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διήμερης κινητοποίησης των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα (14-15 Νοεμβρίου), συμμετείχε και η σύμβουλος του Υφυπουργού κα Σισμανίδου, καθώς και δύο ακόμη σύμβουλοί του.

Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης ήταν το ακανθώδες ζήτημα των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και παρατεταμένη ομηρία, καθώς και η δυνατότητα συνεισφοράς - συμμετοχής τους στην οργάνωση και λειτουργία των Ι.Ε.Κ. – Σ.Ε.Κ. αλλά και γενικά των δομών της άτυπης εκπαίδευσης – κατάρτισης καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Υφυπουργού.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. επέδωσε στον Υφυπουργό το με αριθμό πρωτ. 291/14-11-2013 Υπόμνημα της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. :
https://drive.google.com/file/d/0BwpQjqVmdNegQUM5TWJWUE1UcGs/edit?usp=sharing
με συνημμένο το από 9-10-2013 Υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής :
https://docs.google.com/file/d/0B7BpM6tJzq7WX196YlVvQi14ck0/edit

Από τη συζήτηση που ακολούθησε προέκυψαν τα εξής:

1. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και η Συντονιστική ζήτησαν την άµεση επαναλειτουργία και στελέχωση όλων των ΤΟΜΕΩΝ και των ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΩΝ των ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. και των δοµών Ειδικής Αγωγής, με άµεση επαναφορά όλων των Εκπαιδευτικών στις ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ τους θέσεις.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι οι ρυθμίσεις του Ν. 4186/2013 αποτελούν πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και τα θέματα που ρυθμίζονται με αυτόν τα επεξεργάσθηκε ο ίδιος ο Υπουργός. Αρμοδιότητα του ιδίου, ως Υφυπουργός, είναι να υλοποιεί τις Κυβερνητικές αποφάσεις και διαχειρίζεται μόνο θέματα αρμοδιότητάς του, για τη Δια Βίου Μάθηση.

2. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και η Συντονιστική ζήτησαν την ένταξη όλων των διδασκόμενων ειδικοτήτων στην Τυπική Εκπαίδευση (ΕΠΑ.Λ.) και εξέθεσαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη φετινή σχολική χρονιά από τη μη λειτουργία της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. και του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας των ΕΠΑ.Λ., παρά τις προβλέψεις του Ν. 4186/2013, την στιγμή μάλιστα που δεν λειτούργησαν ούτε οι νέες δομές των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) και επομένως δεν δόθηκε στους μαθητές καμιά εναλλακτική επιλογή.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι η μεγάλη προσέλευση μαθητών στις εγγραφές των Δημόσιων Ι.Ε.Κ. δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης για ενίσχυση των δομών της Μη Τυπικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

3. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και η Συντονιστική επισήμαναν στον Υφυπουργό ότι, παρά τις δηλώσεις του ότι από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου θα αρχίσει κανονικά το διδακτικό έτος σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ., στις Σ.Ε.Κ. στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) και στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) της χώρας, τα προβλήματα στελέχωσής τους παραμένουν τεράστια και ανεπίλυτα, ενώ οι Σ.Ε.Κ. δεν λειτούργησαν ακόμη.

Επίσης, δεν έχουν καλυφθεί οι 925 οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικού προσωπικού και οι 325 θέσεις Διοικητικού προσωπικού που προβλέπονται για τις δομές αυτές από τον Ν. 4186/2013 και δεν υπάρχει νομοθετική διασφάλιση ότι αυτές θα καλυφθούν από τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι οι 925 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και οι 199 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, αναφέρονται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί και στην Βουλή και στη βάση αυτή προετοιμάζεται η όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

α) Η διαδικασία θα προχωρήσει από τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (που είναι ο ρυθμιστής των θεμάτων διαθεσιμότητας).

β) Θα σταλεί άμεσα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα να συμπληρώσουν ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης ατομικών στοιχείων από τον κάθε εκπαιδευτικό ατομικά.

γ) Στη συνέχεια θα γίνει μοριοδότησή τους από τον ΑΣΕΠ.

δ) Αφού ανακοινωθούν οι πίνακες, θα δοθεί περίοδος χρόνου υποβολής τυχόν ενστάσεων και θα καταρτιστούν οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης.

ε) Τέλος, θα γίνει η τοποθέτησή τους στις δομές της Κατάρτισης.

στ) Η όλη διαδικασία της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα στις δομές της Κατάρτισης θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εαρινό εξάμηνο λειτουργίας των δομών αυτών.

4. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και η Συντονιστική επισήμαναν ότι πάγια θέση τους είναι να υπάρξει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ προκήρυξη θέσεων για ΟΛΟΥΣ τους (1.992) εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, ζήτησαν να ενημερωθούν για το σκεπτικό με το οποίο έγινε η κατανοµή των 925 θέσεων εκπαιδευτικών με την με αρ. 10656/18-09-2013 Υπουργική Απόφαση, δεδομένου ότι με αυτήν δεν καλύπτονται όλοι οι εκπαιδευτικοί και εξαιρούνται συγκεκριμένοι κλάδοι Εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα είναι και οι πολυπληθέστεροι αναλογικά.

Ακόμη, ζήτησαν να μάθουν από πού προκύπτει ο αριθμός των 1.300 εκπαιδευτικών που «ακούγεται» ότι θα τοποθετηθούν στην πρώτη φάση, καθώς δεν προκύπτει από την άθροιση των αριθμών. Ρώτησαν επίσης εάν αυτό το νούμερο προκύπτει από τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν δεύτερη ειδικότητα.

Ζήτησαν εξηγήσεις γιατί στην με αρ. 12348/23-10-2013 Κ.Υ.Α. περιλήφθηκαν μόνο 199 θέσεις διοικητικών, ενώ ο Ν. 4186/2013 προβλέπει 325 θέσεις, πώς προκύπτει ο ακόμη περισσότερο μειωμένος αριθμός «145» που «ακούγεται», και πώς και πότε θα καλυφθούν οι υπόλοιπες θέσεις που προβλέπονται στο Νόμο.

Τέλος, έθεσαν επιτακτικά το ερώτημα, εάν στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει απόλυση έστω και ενός εκπαιδευτικού που βρίσκεται τώρα σε διαθεσιμότητα.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι οι:

α) Ο ίδιος δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο, ποια διαδικασία και βάσει ποιών κριτηρίων αποκλείστηκαν κάποιοι κλάδοι, παραπέμποντας στην κοινή απόφαση των τριών Υπουργών, των κ.κ. Αρβανιτόπουλου, Σταϊκούρα και Μητσοτάκη.

β) Ξεκαθάρισε ότι σε αυτόν «δόθηκαν» οι παραπάνω 925 και 199 οργανικές θέσεις, για τις ειδικότητες που προβλέπονται και ότι ο ίδιος θα διαχειρισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσωπικό που εντάσσεται στις προβλεπόμενες κατηγορίες, με βάση την Απόφαση που έλαβε ο Υπουργός.

γ) Δεν υπάρχει τώρα δυνατότητα υπογραφής νέας Κ.Υ.Α. και σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται να αυξηθούν οι θέσεις αυτές (925 και 199).

δ) Για τις θέσεις διοικητικών που υπολείπονται (325 – 199) ίσως θα εκδοθεί νέα Κ.Υ.Α. αργότερα. Δεν γνωρίζει τίποτε για τον αριθμό «145».

ε) Τώρα είναι εφικτή η κάλυψη μόνο των θέσεων που έχουν προβλεφθεί με τις υφιστάμενες Κ.Υ.Α. Για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα που δεν θα ενταχθούν στις δομές με αυτές τις Κ.Υ.Α., δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Υπουργού Παιδείας με τον Υπουργό Υγείας, αλλά οι όποιες κινήσεις ενδεχομένως γίνουν, τοποθετούνται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής κινητικότητας του Υπουργείου Υγείας. Άλλωστε (όπως δήλωσε) υπολείπεται …«αρκετός ακόμη χρόνος διαθεσιμότητας τεσσάρων μηνών μέχρι τη λήξη του οκταμήνου» (!!).

στ) Για τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν δεύτερη ειδικότητα, δήλωσε αναρμόδιος...

ζ) Δεν γνωρίζει επίσης αν τελικώς θα απολυθούν κάποιοι εκπαιδευτικοί. Τα θέματα της διαθεσιμότητας τα χειρίζεται αποκλειστικά ο Υπουργός Παιδείας, ενώ ο Υφυπουργός υλοποιεί τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Μέσα στις συνθήκες μάχης που επικράτησαν φέτος», ο ίδιος «προσπαθεί για το καλύτερο»... (δικά του λόγια).

5. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και η Συντονιστική εξέθεσαν τα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται στα ΕΠΑ.Λ., τις ΕΠΑ.Σ. και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής της χώρας, με τις χιλιάδες αδιάθετες ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Ρώτησαν εάν η επιστροφή στα σχολεία των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, αποτελούν μέρος σχεδίου επίλυσης και ικανοποίησης των λειτουργικών αναγκών των σχολείων της Τ.Ε.Ε. για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Οι εκπαιδευτικοί που θα καταλάβουν τελικώς θέσεις στις δομές της Δια Βίου Μάθησης, θα διατεθούν στα σχολεία της Τ.Ε.Ε. για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, τουλάχιστον για την φετινή σχολική χρονιά;

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι οι:

α) Οι εκπαιδευτικοί που θα καταλάβουν τις θέσεις αυτές ΔΕΝ θα διατεθούν στα ΕΠΑ.Λ. και στις ΕΠΑ.Σ., διότι προβλέπεται να στελεχώσουν κυρίως τα Δ.Ι.Ε.Κ. και τις Σ.Ε.Κ., δομές για τις οποίες υπάρχει σαφής πολιτική επιλογή να ενισχυθούν.

β) Οι νέες Σ.Ε.Κ. θα λειτουργήσουν επιλεκτικά και στοχευμένα, με κάποιες ειδικότητες, σε κάποιες περιοχές της επικράτειας.

6. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και η Συντονιστική επισήμαναν ότι υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται και ρώτησαν ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών αυτών θέσεων.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι όσο τον αφορά, θα μπορούσε να εξετάσει και να προωθήσει ενδεχόμενη πρόταση για προκήρυξη νέων θέσεων στις δομές αρμοδιότητάς του, μετά τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Ζήτησε μάλιστα από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα να του δώσουν σχετικό Υπόμνημα με τις προτάσεις τους.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει στον Υπουργό τις θέσεις και την αγωνία της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. αναφορικά τα προβλήματα των δομών αρμοδιότητάς του, και συγκεκριμένα για την ελλειπή έως ανύπαρκτη στελέχωση των Δ.Ι.Ε.Κ. και Σ.Ε.Κ. που καθιστά προβληματική έως αδύνατη τη λειτουργία τους, σε συνδυασμό με την ομολογουμένως μεγάλη αύξηση του αριθμού των σπουδαστών που τα επέλεξαν φέτος και την άδικη και παράλογη άρνηση του Υπουργείου να λειτουργήσει την Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ., τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, που είναι μεταβατική από το ένα σύστημα στο άλλο.

Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω, ακόμη και εάν οι 1.992 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα αποφύγουν τελικώς την απόλυση, αυτό θα γίνει με διαδικασίες που:

– θα κινηθούν στα όρια εξάντλησης του χρόνου της διαθεσιμότητας αλλά και των ψυχικών αποθεμάτων των εκπαιδευτικών που τελούν στο καθεστώς αυτό,

– θα δημιουργήσουν συνθήκες διάσπασης της εσωτερικής ενότητας, με επιλεκτική «τακτοποίηση» των εκπαιδευτικών σε φάσεις και ανά ειδικότητα,

– η όποια ρύθμιση θα δοθεί, παρά τα ευεργετικά αποτελέσματα (ατομικά, για όσους περιλαμβάνει), θα αποβεί σε κάθε περίπτωση μοιραία και καταστροφική για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, από την οποία θα λείπουν πάντοτε οι Εκπαιδευτικοί που δίδασκαν σε αυτήν και τα κενά θα παραμείνουν αδιάθετα (αν δεν αυξηθούν και άλλο) μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση