GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κρίση στα ακίνητα «έφαγε» 12 δισ. ευρώ

Δώδεκα δισεκατομμύρια «έφαγε» η κρίση που εκδηλώθηκε στην αγορά κατοικίας από το ΑΕΠ της χώρας, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των επε...

Δώδεκα δισεκατομμύρια «έφαγε» η κρίση που εκδηλώθηκε στην αγορά κατοικίας από το ΑΕΠ της χώρας, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των επενδύσεων.

Η κρίση έφερε ακόμη την κατρακύλα των τιμών, που έφτασε στα επίπεδα του 31% με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ οι κτηματομεσίτες την υπολογίζουν στα επίπεδα του 50% για τις κατοικίες.

Οι αξίες που είδαμε την περασμένη δεκαετία δεν θα τις «ξαναδούμε» στο άμεσο μέλλον ή στον υπόλοιπο βίο μας. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Θωμάς Ζιώγας, υπεύθυνος της εταιρείας real estate ΝΑΙ Hellas και εξωτερικός σύμβουλος των εταιρειών Black Rock και Pimco. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση αξιών σε καιρό ειρήνης στο μικρότερο διάστημα και η συνολική πτώση σε όλη την επικράτεια σε όλες τις κατηγορίες έχει ξεπεράσει το 50%.

Νέα βάση τιμών
Στα γραφεία η πτώση των τιμών φτάνει στο 58% στα βιομηχανικά ακίνητα και στις αποθήκες το 53%, τα καταστήματα το 60%, ενώ στις κατοικίες κυμαίνεται από 34% έως 53%. Για νέα βάση τιμών κάνει λόγο ο κ. Ζιώγας,οι οποίες είναι πιθανό να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο κόντρα στο καθοδικό ρεύμα κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος χάρη στην αύξηση των τουριστών. Οι τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων εμφανίζουν άνοδο 10%.

Η ζοφερή εικόνα της αγοράς ακινήτων αποτυπώθηκε στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενα από τα στοιχεία που δίνει ανάγλυφα τα χαρακτηριστικά της κρίσης είναι ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο χρόνος αναμονής πώλησης ενός ακινήτου.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο ένα έτος από πέντε μήνες που ήταν στις αρχές του 2009. Ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής προκάλεσε νέα πτώση των τιμών των ακινήτων, καθώς τα «παζάρια» έδιναν και έπαιρναν μεταξύ αγοραστών και πωλητών, που ήταν όμως σε βάρος πάντα του πωλητή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα «παζάρια» έφεραν νέα υποχώρηση των τιμών έως 22% σε σχέση με την αρχική τιμή που ζητούσε ο ιδιοκτήτης, έναντι 12,6% που ήταν στις αρχές του 2009.

Τα στεγαστικά
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια τραπεζικού δανεισμού μειώθηκαν στο 16% στο τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι 82,1% που ήταν στις αρχές του 2009. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης έφτασε μόλις το 28% επί της συνολικής αξίας των ακινήτων, έναντι 70% που ήταν στις αρχές του 2009. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών καθιστούν αδύνατο τον σχεδιασμό απόκτησης ακινήτου, παρά τη μεγάλη πτώση που έχει σημειωθεί στη συγκεκριμένη αγορά.
e-go.gr

1 σχόλιο

  1. Φόβος και τρόμος σε ΝΔ- ΕΛΙΑ ( βενιζελοπασοκ + 58 )και ΔΗΜΑΡ. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διψήφια διαφορά του Σύριζα από τη ΝΔ, η οποία πέφτει 3ο κόμμα κάτω από την Χρυσή Αυγή με ποσοστά που κυμαίνονται σε περιφέρειες και ευρωεκλογές προς το 10%. Το ΠΑΣΟΚ με την ΕΛΙΑ ( 58 ) δεν ξεπερνά το 3%, όπως και ΔΗΜΑΡ και οδεύουν προς διάλυση, ενώ ανοδικές τάσεις έχουν οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ.

    Οι νέοι φόροι και τα χαράτσια στα ακίνητα ( 5πλός φόρος ) μέσα σε ένα 6μηνο έχουν εξοργίσει τους πολίτες. Πολλοί μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν θα ψηφίσει ούτε τους δημάρχους που πρόσκεινται φιλικά στα δύο κόμματα, ούτε τους περιφερειάρχες τους, που θα δυσκολευτούν να πάνε στο β' γύρο, σε αντίθεση με τους υποψηφίους του Σύριζα και της Χ.Α που σαρώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ( τώρα ) και στην ύπαιθρο. Μεγάλα ποσοστά θα πάρουν και ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή φιλικά προσκείμενοι στο ΚΚΕ και στους ΑΝΕΛ.

    Πάνω από 1 εκ. καλούνται να πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 μέχρι τέλη Γενάρη και η πολιτική Στουρνάρα οδηγεί τη ΝΔ κάτω από το 10% ( οριστικά ) και το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής ( ακόμα κι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση