GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νικητής ο «Μίστερο Μπούφο»

«Μια παράσταση είναι μια χαρά και μια απελπισία». Τα λόγια του Δημήτρη Χορν. Στην οθόνη. Να ερμηνεύει το «Ηθοποιός σημαίνει φως» στα...


«Μια παράσταση είναι μια χαρά και μια απελπισία». Τα λόγια του Δημήτρη Χορν. Στην οθόνη. Να ερμηνεύει το «Ηθοποιός σημαίνει φως» στα Γαλλικά.

Κι ύστερα ατάκες από συνεντεύξεις του και σκηνές από ταινίες δημιούργησαν την πιο κατάλληλη εισαγωγή της βραδιάς, χθες βράδυ, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν».

Λίγο αργότερα ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο φετινός νικητής του Βραβείου Χορν, ο δέκατος τέταρτος στη σειρά, φορούσε στον λαιμό του τον σταυρό του Δημήτρη Χορν, παραλαμβάνοντάς τον από τον περσινό νικητή, Χάρη Φραγκούλη.

Οι ευχαριστίες ήταν οι πρώτες που εξέφρασε ο Γιώργος Χρυσοστόμου. «Αφιερώνω το βραβείο στους υπόλοιπους ''Μπούφους''», ανέφερε, αφού κέρδισε το βραβείο χάρη στην ερμηνεία του στο «Μίστερο Μπούφο» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της παράστασης, ο οποίος είχε την «πρωτοφανή γενναιοδωρία», όπως είπε, «να συνεργαστούμε κι όχι να μας σκηνοθετήσει». Κι έτσι «έγινε η παράσταση μια όμορφη πολιτική πράξη κι όχι πράξη πολιτικής».

«Υπάρχουν ηθοποιοί που φέρνουν κάτι το προσωπικό, το νέο, το καινούργιο. Και κάποιοι λίγοι που φέρνουν κάτι το ανεπανάληπτο. Αυτός ήταν ο Δημήτρης Χορν», υπογράμμισε στην πολύ ζεστή ομιλία του ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

«Ολες οι ερμηνείες του στηρίζονταν στην ποιητική διάθεση. Μέσα από τη δική του ερμηνεία φώτιζε διαφορετικά τα κείμενα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο χιούμορ του Δημήτρη Χορν, χιούμορ «αυτοσαρκαστικό και ετεροσαρκαστικό», με το οποίο μπόλιαζε τις ερμηνείες του.

«Η ανεπανάληπτη γοητεία του ήταν δώρο της φύσης. Η γοητεία δεν διδάσκεται», υποστήριξε ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

Θυμήθηκε την ερμηνεία του Χορν στο «Αυγό», του Φ. Μαρσό, σε έναν ρόλο που ήταν «η απογείωση της ασημαντότητας και που χάριν στον Χορν η ασημαντότητα γινόταν ποίημα». Επίσης, ελέω Χορν το «''ηθοποιός σημαίνει φως'' απέκτησε μία άλλη διάσταση».

Ο κ. Ευαγγελάτος, επίσης, μίλησε για δύο συνεργασίες τους που τελικά δεν ευτύχησαν να γίνουν για διαφορετικούς λόγους, ενώ διηγήθηκε και ιστορίες που ακολουθούν τον Χορν μέχρι και σήμερα.

«Ζούμε σε μια εποχή που η πολιτεία μάς έχει γυρίσει την πλάτη ... δεν υπάρχει σχέδιο για το θέατρο και την θεατρική παιδεία. Είμαστε στον δρόμο. Είμαστε το αποπαίδι», είπε ο Σταμάτης Φασουλής ανοίγοντας την εκδήλωση.

«Αυτό το βραβείο είναι κάτι. Λίγο, αλλά σημαντικό», πρόσθεσε για να επισημάνει την καθοριστική συμβολή του Γιάννη και της Στεφανί Χορν στη δημιουργία του βραβείου. «Οφείλουμε χάριτες στον Γιάννη και στη Στεφανί Χορν», υπερθεμάτισε και ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος (μέλη της οι Σ.Φασουλής, Ξ.Καλογεροπούλου, Λ.Κονιόρδου και Α.Καράλη)».

«Εχουμε πολύ και καλό υλικό. Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε. Εχουμε σημαντικούς ηθοποιούς. Τι δεν έχουμε; Παραγωγή. Ανεση», είπε.

«Το βραβείο πηγαίνει στους Ελληνες ηθοποιούς. Στην ελπίδα μας. Εάν οφείλουμε πολλά στο παρελθόν, θέλουμε να τα πιστώσουμε στο μέλλον», τόνισε ο Σταμάτης Φασουλής. «Ευχόμαστε στα νέα παιδιά και στον νικητή καλή καριέρα», κατέληξε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Εκτός από τον νικητή Γιώργο Χρυσοστόμου, υποψήφιοι για το Βραβείο Χορν ήταν ακόμη οι Ιωάννης Καπελέρης, Δημήτρης Μοθωναίος και Κωνσταντίνος Μπιμπής. Το βίντεο-αφιέρωμα στον Δημήτρη Χορν επιμελήθηκε ο Γιώργος Λύρας. Τη συνολικότερη διοργάνωση επιμελήθηκε ο Θεοδόσης Ισαακίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση