GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διχασμός Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της ισραηλινής κυβέρνησης

Τη δυσαρέσκειά του έναντι του νέου νόμου που ψηφίστηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπου του, ο πατριά...



Τη δυσαρέσκειά του έναντι του νέου νόμου που ψηφίστηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπου του, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Ο νέος νόμος διακρίνει πλέον τη παλαιστινιακή μειονότητα του Ισραήλ, σε μουσουλμανική και χριστιανική, αποδίδοντας στη δεύτερη την ονομασία «Αραμαϊκή».

Αν και η πλειοψηφία των χριστιανών κατοίκων του Ισραήλ δεν φαίνεται να διαφωνεί με τις διατάξεις του νέου νόμου, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον χαρακτηρίζει ως προσπάθεια διχασμού των Παλαιστινίων κατοίκων του Ισραήλ.

Παράλληλα, το Πατριαρχείο αντιτίθεται και στη διάταξη του νόμου που προβλέπει πως οι χριστιανοί κάτοικοι του Ισραήλ θα υπηρετούν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος του πατριαρχείου, πατήρ Ισσά Μουσλέχ, είπε πως στόχος της διάταξης είναι ο εσωτερικός διχασμός μεταξύ των Παλαιστινίων, χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου προβλέπει τον θρησκευτικό διαχωρισμό μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων Αράβων που ζουν στο Ισραήλ. Η χριστιανική κοινότητα ονομάζεται αραμαϊκή και αποκτά ίδια αντιπροσώπευση στις μειονοτικές συμβουλευτικές επιτροπές στο Ισραήλ.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ίσως και να έπρεπε να αντιδράσει θετικά, αφού οι χριστιανοί, η ομάδα δηλαδή που εκπροσωπεί, αφού δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους συνολικά, ένα τουλάχιστον πλεονέκτημα το εξασφαλίζει. Εκτός κι αν στόχος είναι να εμφανιστεί… αντιστασιακός και προστάτης των Παλαιστινίων, για να αποτινάξει τις κατηγορίες που του είχαν κάποτε προσαψει σε διάφορους κύκλους, ότι έπαιζε το παιχνίδι της ισραηλινής κυβέρνησης.

Λόγω έλλειψης ειδικών γνώσεων θα παρακολουθήσουμε τη σχετική δημόσια συζήτηση και θα απευθυνθούμε σε πιο ειδικούς, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο κρυμμένο μήνυμα στην απόφαση των Ισραηλινών.

11 σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αθήνας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014,σελίδα 32 :
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=442121


    Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

    «Για τις συνθήκες θανάτου 92άχρονης εκκλησιαζομένης

    Αναφέρομαι σχετικά με το θάνατο της 92άχρονης μητέρας μου Μαρίας Ακρωτηριανάκη στο εκκλησάκι του Αγ. Κοσμά, στο Δεσποτικό Χανίων, στις 15 Ιούνη 2014 (Κυριακή των Αγίων Πάντων για την Ορθόδοξη Εκκλησία). Η αιτία του θανάτου της είναι η κόπωση στην άνοδο της δυσκολότατης σκάλας, με τα περίπου 50 σκαλοπάτια, που προκάλεσε τη θανάσιμη πτώση της στο χώρο του ημιυπαίθριου της εκκλησίτσας.

    Επεσε εκεί και στις 17 Γενάρη 2014 και στις 4 Μάη 2014, πάλι λόγω αυτής της κόπωσης, λόγω σκάλας, και την τρέχαμε στο νοσοκομείο για ράμματα. Λόγω του τραντάγματος της πτώσης, μπορεί και να βρέθηκε αντίδωρο (πάντα έπαιρνε 3 αντίδωρα, για τον Πατέρα, τον Υιό και το Αγιο Πνεύμα, και τα έτρωγε ένα ένα) κοντά στην αναπνευστική οδό, αλλά η αιτία του θανάτου ήταν η πτώση, που προκλήθηκε από αυτή την κόπωση, λόγω σκάλας. Ακόμα και αν δεχτούμε την εκδοχή τής πνιγμονής από τα αντίδωρα, αυτή η κόπωση, λόγω σκάλας, συνέβαλε στην πνιγμονή. Ομως η εκδοχή της πνιγμονής δεν ευσταθεί, αφού υπάρχει η μαρτυρία ότι πριν πεθάνει είπε: "Βοηθήστε με να σηκωθώ!". Ο ιατροδικαστής Μπελιβάνης Σταμάτιος (46 ετών) στο πόρισμά του αναφέρει ότι σωριάστηκε νεκρή από πνιγμονή από το αντίδωρο, ότι ήταν ήδη νεκρή από αυτή την πνιγμονή, πριν φτάσει το κεφάλι της και χτυπήσει στο πάτωμα. Ο μητροπολίτης Χανίων Δαμασκηνός έγραψε: "Διά την αιτία του θανάτου έχω εμπιστοσύνη εις τον κ. Σταμάτιο Μπελιβάνη, τον αναγνωρισμένο επιστήμονα, αδιάψευστο ιατροδικαστή κι αληθινό άνθρωπο, που ούτε μεροληπτεί ούτε γνωρίζει να κρύβει τα λόγια του ούτε καμιά σχέση δεν έχουν ποτέ τα πορίσματά του με τις φιλίες του, τις γνωριμίες του και τις σχέσεις του, ειδικά με τον χώρο της Εκκλησίας. Αλλωστε ο "ζήλος" του κ. Μπελιβάνη, όπως αναφέρει ο κ. Ακρωτηριανάκης, είναι προς την Εκκλησία κι επ' ουδενί προς πρόσωπα που θίγονται από την εν λόγω, επιστολή" (πάντως, ως γνωστόν, για την Ορθόδοξη Εκκλησία αδιάψευστος είναι μόνο ο Θεός). Και πιο κάτω στο τέλος έγραφε: "Τελειώνοντας, κάνω έκκληση ως Επίσκοπος εις τα παιδιά και εγγόνια των άλλων πολλών ηλικιωμένων προσώπων που κατεβαίνουν την κοπιώδη σκάλα ή την ανεβαίνουν προς κι από τον Αγιο Κοσμά, ή να συνοδεύουν τα πρόσωπα αυτά ή να μην επιτρέπουν την επίσκεψη εις τον χώρο αυτό έως την ολοκλήρωση του πολύπονου και πολύμοχθου έργου της ολοκληρώσεως του ασανσέρ". Εγώ υποστηρίζω (διαφωνώντας με τον ιατροδικαστή και τον μητροπολίτη που συμφωνεί μαζί του), όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω, ότι η πρωταρχική, η βασική, η καθοριστική αιτία του θανάτου της μητέρας μου ήταν η κόπωση από την άνοδο της σκάλας αυτής και ότι αν υπήρχε ασανσέρ δεν θα πέθαινε. Αραγε, μήπως ο ιατροδικαστής "παρέλειψε το ρόλο της κόπωσης από τις σκάλες, στην πτώση και το θάνατο", κατόπιν "παρακλήσεως" εκκλησιαστικού λειτουργού των Χανίων; (Γενικώς, εάν εκκλησιαστικός λειτουργός κάνει τέτοια "παράκληση", τιμωρείται με την ποινή της καθαιρέσεως).

    Με τιμή,

    Θωμάς Ακρωτηριανάκης,

    Χανιά»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την Τρίτη 7 Απρ.. 2015
    έστειλα το πιο κάτω
    κείμενό μου προς δημοσίευση
    (στην τοπική εφημερίδα
    «Χανιώτικα Νέα»,στήλη
    «Επιστολές») την οποία
    και προσδοκώ :
    =======================
    Για τις συνθήκες θανάτου 92χρονης εκκλησιαζόμενης
    Αναφέρομαι σχετικά με το θάνατο της 92άχρονης μητέρας μου Μαρίας Ακρωτηριανάκη στο εκκλησάκι του Αγ. Κοσμά, στο Δεσποτικό Χανίων, στις 15 Ιούνη 2014 (Κυριακή των Αγίων Πάντων για την Ορθόδοξη Εκκλησία). Η αιτία του θανάτου της είναι η κόπωση στην άνοδο της δυσκολότατης σκάλας, με τα περίπου 50 σκαλοπάτια, που προκάλεσε τη θανάσιμη πτώση της στο χώρο του ημιυπαίθριου της εκκλησίτσας.
    Επεσε εκεί και στις 17 Γενάρη 2014 και στις 4 Μάη 2014, πάλι λόγω αυτής της κόπωσης, λόγω σκάλας, και την τρέχαμε στο νοσοκομείο για ράμματα. Λόγω του τραντάγματος της πτώσης, μπορεί και να βρέθηκε αντίδωρο (πάντα έπαιρνε 3 αντίδωρα, για τον Πατέρα, τον Υιό και το Αγιο Πνεύμα, και τα έτρωγε ένα ένα) κοντά στην αναπνευστική οδό, αλλά η αιτία του θανάτου ήταν η πτώση, που προκλήθηκε από αυτή την κόπωση, λόγω σκάλας. Ακόμα και αν δεχτούμε την εκδοχή τής πνιγμονής από τα αντίδωρα, αυτή η κόπωση, λόγω σκάλας, συνέβαλε στην πνιγμονή. Ομως η εκδοχή της πνιγμονής δεν ευσταθεί, αφού υπάρχει η μαρτυρία ότι πριν πεθάνει είπε: "Βοηθήστε με να σηκωθώ!". Ο ιατροδικαστής Μπελιβάνης Σταμάτιος (46 ετών) στο πόρισμά του αναφέρει ότι σωριάστηκε νεκρή από πνιγμονή από το αντίδωρο, ότι ήταν ήδη νεκρή από αυτή την πνιγμονή, πριν φτάσει το κεφάλι της και χτυπήσει στο πάτωμα. Ο μητροπολίτης Χανίων Δαμασκηνός έγραψε: "Διά την αιτία του θανάτου έχω εμπιστοσύνη εις τον κ. Σταμάτιο Μπελιβάνη, τον αναγνωρισμένο επιστήμονα, αδιάψευστο ιατροδικαστή κι αληθινό άνθρωπο, που ούτε μεροληπτεί ούτε γνωρίζει να κρύβει τα λόγια του ούτε καμιά σχέση δεν έχουν ποτέ τα πορίσματά του με τις φιλίες του, τις γνωριμίες του και τις σχέσεις του, ειδικά με τον χώρο της Εκκλησίας. Αλλωστε ο "ζήλος" του κ. Μπελιβάνη, όπως αναφέρει ο κ. Ακρωτηριανάκης, είναι προς την Εκκλησία κι επ' ουδενί προς πρόσωπα που θίγονται από την εν λόγω, επιστολή" (πάντως, ως γνωστόν, για την Ορθόδοξη Εκκλησία αδιάψευστος είναι μόνο ο Θεός). Και πιο κάτω στο τέλος έγραφε: "Τελειώνοντας, κάνω έκκληση ως Επίσκοπος εις τα παιδιά και εγγόνια των άλλων πολλών ηλικιωμένων προσώπων που κατεβαίνουν την κοπιώδη σκάλα ή την ανεβαίνουν προς κι από τον Αγιο Κοσμά, ή να συνοδεύουν τα πρόσωπα αυτά ή να μην επιτρέπουν την επίσκεψη εις τον χώρο αυτό έως την ολοκλήρωση του πολύπονου και πολύμοχθου έργου της ολοκληρώσεως του ασανσέρ". Εγώ υποστηρίζω (διαφωνώντας με τον ιατροδικαστή και τον μητροπολίτη που συμφωνεί μαζί του), όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω, ότι η πρωταρχική, η βασική, η καθοριστική αιτία του θανάτου της μητέρας μου ήταν η κόπωση από την άνοδο της σκάλας αυτής και ότι αν υπήρχε ασανσέρ δεν θα πέθαινε (ασανσέρ άρχισε να υπάρχει 100 μέρες μετά).
    Γενικά,εάν εκκλησιαστικός λειτουργός παρακαλέσει και πείσει ιατροδικαστή να μετριάσει το πόρισμά του (π.χ. να αφαιρέσει τον ρόλο της κόπωσης σε μια θανατηφόρα πτώση,κατά την άνοδο σκάλας,περίπου 50 σκαλοπατιών,εκκλησίας,που δεν έχει ασανσέρ),για την Εκκλησία είναι κάτι που δεν μπορεί να μη θεωρηθεί παράπτωμα του εκκλησιαστικού λειτουργού,και τιμωρείται είτε με αδημοσιοποίητη επιτίμηση,είτε με δημοσιοποιημένη επιτίμηση,είτε με καθαίρεση,ανάλογα με τη συγκεκριμμένη συμπεριφορά.
    Με Τιμή,Θωμάς Ακρωτηριανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση