GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η Διάσκεψη για το Κυπριακό - Ποια η ελληνική θέση

 Με θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για το Κυπριακό, με εγγυήτριες δυνάμεις την  Ελλάδα, τη...


 Με θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για το Κυπριακό, με εγγυήτριες δυνάμεις την  Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία. 

Η πρώτη ημέρα τελείωσε με… συγκρατημένη αισιοδοξία από τον ΟΗΕ και με ανακοινώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά για τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς . 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες δεν άφησε περιθώριο για υψηλές προσδοκίες από τη σύνοδο λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να αναμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων στο Κυπριακό". Όπως είπε, "αυτό είναι αδύνατον καθώς δεν θέλουμε λύσεις που να μπαλώνουν τα πράγματα, θέλουμε βιώσιμες λύσεις". 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. "Πιστεύουμε ότι ο φόβος ή ο κίνδυνος χρήσης βίας από τρίτους πρέπει να εξαλειφθούν από τον χάρτη της Κύπρου…και αυτό σημαίνει αποχώρηση των στρατευμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ" είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κοτζιάς  τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων με την αντίθετη πλευρά είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού. 

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί -μια πιθανότητα είναι αυτή- μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα, και θέλει αποχώρηση του στρατού». 

Τέλος, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα συναντηθούν και πάλι στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Σύμφωνα πάντως με το ΒΗΜΑ, είναι σαφές ότι - δεδομένων των διαφορών Αθήνας - Άγκυρας - πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων δύσκολα θα υπάρξει. Η Αθήνα επιθυμεί την πλήρη κατάργησή τους και η Άγκυρα την τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος ώστε να διατηρηθεί και για μία μεταβατική περίοδο (ως και 15 ετών) με παραμονή ενός αριθμού στρατευμάτων.

Αντίθετα, η τουρκική ιδέα να παρέχονται εγγυήσεις στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και να είναι αυτή που θα τις ενεργοποιεί είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση