GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σαν σήμερα πέθανε ο μαιτρ του σινεμά Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ήταν 7 Μαρτίου του 1999 όταν το σινεμά βίωσε μια πολύ σημαντική απώλεια: ο μαιτρ του κινηματογράφου, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πέθανε στον ύ...


Ήταν 7 Μαρτίου του 1999 όταν το σινεμά βίωσε μια πολύ σημαντική απώλεια: ο μαιτρ του κινηματογράφου, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πέθανε στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς. Ήταν 71 ετών.

Ήδη από τα 17 του χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία κι έπιασε δουλειά ως βοηθός φωτογράφου. Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι αυτό που πραγματικά τον “τραβούσε” ήταν ο κινηματογράφος.

Το 1951 έκανε την πρώτη του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Day of the Fight. Την παραγωγή χρηματοδότησαν οι οικονομίες δυο φίλων του.

Λίγα μόλις χρόνια αργότερα, οι ταινίες του Το Φιλί του Δολοφόνου (Killer's Kiss) και Το Χρήμα της Οργής (The Killing), τον έκαναν γνωστό στο Χόλιγουντ.

The rest is history... όπως λένε για όλες τις ιστορίες επιτυχίας.

Η μεγαλύτερη του ίσως ευκαιρία ήταν το 1957 όπου σκηνοθέτησε τον Κερκ Ντάγκλας στην αντιπολεμική ταινία Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory). Τρία χρόνια αργότερα, το 1960 ο Κερκ Ντάγκλας, ως παραγωγός, κάλεσε τον Κιούμπρικ να καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη για την επική ταινία Σπάρτακος (Spartacus). Ο νεαρός ακόμη Κιούμπρικ βρέθηκε να δίνει οδηγίες σε τεράστιες προσωπικότητες της 7ης τέχνης όπως ο Λόρενς Ολίβιε, ο Τσαρλς Λότον, ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Χέρμπερτ Λομ και ο Τόνι Κέρτις.

Λίγο μετά πήρε την απόφαση να αφήσει τις ΗΠΑ και να μετακομίσει στο Λονδίνο.

Εκεί γύρισε τη Λολίτα (Lolita, 1962), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.

Από τη δημιουργική συνεργασία του με τον Πίτερ Σέλερς προέκυψε το μνημειώδες S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964).

Η τεράστια επιτυχία που γνώρισε η ταινία του έδωσε την οικονομική άνεση να καταπιαστεί με ό,τι ήθελε...

Και ήθελε... συνεργασία με τον Άρθουρ Κλαρκ. Και εγένετο το... 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey). Ακολούθησε Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (A Clockwork Orange), που τελικά απαγορεύτηκε από τις αγγλικές αρχές. Απογοητευμένος από αυτή την λογοκρισία, ο ίδιος ο Κιούμπρικ απαγόρεψε να προβληθεί η ταινία του στην Αγγλία μέχρι το θάνατό του.

Το 1975 υπογράφει το Barry Lyndon και το 1980 τη Λάμψη (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ), το 1987 το Full Metal Jacket.

Κύκνειο άσμα του το Μάτια Ερμητικά Κλειστά (Eyes Wide Shut), που δεν πρόλαβε να δει να προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση