GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα μεγαλύτερα προβλήματα! ΣΙΓΗ ιχθύος για τις 5.400 αναστολές στο ΕΣΥ...

Ακόμα και σήμερα, 20 ημέρες μετά την επιβολή του  νόμου που προβλέπει την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς,...

Ακόμα και σήμερα, 20 ημέρες μετά την επιβολή του  νόμου που προβλέπει την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να μη δίνει αναλυτικά στοιχεία για την έκταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Η νέα ηγεσία του υπουργείου αρκείται να δηλώνει πως εκτός συστήματος έχουν τεθεί 5.400 υγειονομικοί, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία ανά υγειονομική περιφέρεια και να ανακοινώνει αν αυτές οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε προβλήματα τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ετσι, σήμερα, και ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, κανείς δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι το Σύστημα Υγείας και κατά πόσον αυτό μπορεί να ανταποκριθεί σε μια νέα έξαρση της πανδημίας.

Οι αναστολές συμβάσεων

Στην Αττική ο αριθμός των αναστολών είναι περιορισμένος και αφορά κυρίαρχα το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό ορισμένων νοσοκομείων. Τα κενά που έχουν προκύψει καλύπτονται είτε από τις αναστολές αδειών που έχουν επιβληθεί στους υγειονομικούς είτε από μετακινήσεις προσωπικού και από ιδιώτες που έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν ξανά στο σύστημα.

Ωστόσο, στα νοσοκομεία της επαρχίας η κατάσταση είναι διαφορετική και τα προβλήματα φαίνεται πως βρίσκονται μπροστά μας, καθώς σε πολλές περιοχές, όπως η Πάτρα, η Μακεδονία και η Κρήτη, το ποσοστό των υγειονομικών που τέθηκαν εκτός συστήματος αγγίζει το 10%.

Κόλαση στην Πάτρα

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Πάτρα, όπου από το Πανεπιστημιακό του Ρίου έχουν ήδη φύγει 110 υγειονομικοί και 20 άτομα από την καθαριότητα. Μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί να καλύψει το κενό στην καθαριότητα με συμβάσεις με εργολάβους. Αντίστοιχα, στην Εδεσσα, όπου έχουν τεθεί σε αναστολή 70 υγειονομικοί, το κενό στην καθαριότητα καλύπτεται ήδη με ιδιώτες εργολάβους, ενώ στην Κομοτηνή, όπου έχουν φύγει εκτός συστήματος 44 υγειονομικοί, έχει ήδη κλείσει η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου.

Πολλά προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί και στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου από τις θέσεις τους έχουν αποχωρήσει 96 υγειονομικοί, με αποτέλεσμα η παθολογική να έχει συρρικνωθεί, η χειρουργική να έχει συμπτυχθεί με την ουρολογική και την ορθοπεδική, και το νοσοκομείο να έχει μείνει με έναν αναισθησιολόγο!

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Ξάνθης, από το οποίο έχουν τεθεί εκτός 100 υγειονομικοί, στην Κομοτηνή, στην Πτολεμαΐδα, όπου έκλεισε η ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και στην Καβάλα, απ’ όπου έχουν αποχωρήσει 125 υγειονομικοί.

Φυσικά, από αυτή τη μακρά λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Κρήτη, καθώς οι γιατροί σε Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο υποβάλλουν παραιτήσεις διαμαρτυρόμενοι για την αποψίλωση των νοσοκομείων.

Ο παράγοντας ΕΚΑΒ
Τα πράγματα στο ΕΚΑΒ είναι ακόμα πιο θολά απ’ ό,τι στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των αναστολών συμβάσεων εργασίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, καθώς, όπως μας είπαν συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ, η διοίκηση του οργανισμού έχει επιβάλει σιωπητήριο. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει, οι αναστολές αφορούν 580 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 450 είναι μέλη πληρωμάτων και οι 130 διοικητικό προσωπικό.

Τα πρώτα αποτελέσματα, μάλιστα, έχουν αρχίσει να φαίνονται ιδιαίτερα στην επαρχία, και συγκεκριμένα στην Ιστιαία και την Κόρινθο, όπου δύο οχήματα του ΕΚΑΒ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μας είπαν άνθρωποι με γνώση των δεδομένων στις διακομιδές, στη λίστα αυτή θα προστεθούν πολλές ακόμα περιοχές της επαρχίας, καθώς οι αναστολές συμβάσεων έχουν αγγίξει το 10%.

Τα Κέντρα Υγείας
Κι αν η κατάσταση γύρω από τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ είναι νεφελώδης, τα δεδομένα για την Πρωτοβάθμια Υγεία είναι, δίχως αμφιβολία, σκοτεινά. Οι υγειονομικές περιφέρειες, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας ή τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, ακόμα και σήμερα δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό σημαίνει πως, πρακτικά, δεν υπάρχει εικόνα για δεκάδες Κέντρα Υγείας στην επαρχία που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε χωριά και ανθρώπους που βρίσκονται πολύ εκτός των αστικών κέντρων.

Κερδισμένοι οι ιδιώτες
Η κατάσταση αυτή έχει μεγάλους χαμένους και μεγάλους κερδισμένους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εξασθενημένοι υγειονομικοί, αλλά και οι πολίτες, ενώ στη δεύτερη οι ιδιώτες, που βλέπουν την αναμπουμπούλα ως ευκαιρία για είσοδο στο ΕΣΥ και για κερδοφορία.

Λήγουν οι συμβάσεις 10.000 επικουρικών γιατρών
Το μεγάλο ερώτημα που πλέον «στοιχειώνει» τα δημόσια νοσοκομεία είναι το μέλλον των περίπου 10.000 επικουρικών υγειονομικών που στελεχώνουν το ΕΣΥ, καθώς το σύνολο αυτών των εργαζομένων βρίσκεται στον «αέρα», λίγες εβδομάδες πριν οι συμβάσεις τους ολοκληρωθούν.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο αυτών των εργαζομένων, οι 2.000 είναι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα τα προηγούμενα δύο χρόνια στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, στελεχώνοντας τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, κλινικές νοσοκομείων, αλλά κυρίως προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ανάλογο είναι το πρόβλημα με τους νοσηλευτές, οι οποίοι φτάνουν τις περίπου 3.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση