GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θεωρίες παλιές και νέες...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Ενώ στην Ελλάδα εξακολουθούμε να εκστασιαζόμαστε από θεωρητικούς παλιάς κοπής και ξεπερασμένων εμμονών ο κόσμο...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Ενώ στην Ελλάδα εξακολουθούμε να εκστασιαζόμαστε από θεωρητικούς παλιάς κοπής και ξεπερασμένων εμμονών ο κόσμος τρέχει κι΄ αλλάζει με συναρπαστικούς ρυθμούς. Εδώ κρεμόμαστε από τα χείλη του Τζόσεφ Στίγκλιτζ, που εξακολουθεί να επιμένει στο αποδειγμένα αποτυχημένο μοντέλο των Ομπαμανόμικς και που μέσα σε ένα χρόνο μας αποκάλυψε δύο τουλάχιστον σίγουρους δρόμους για την έξοδο από την κρίση. Πέρυσι ήταν η πράσινη ανάπτυξη. Φέτος, η διανομή του εισοδήματος. Πως θα γίνει αυτό σε μια οικονομία που δεν παράγει τίποτα και καταρρέει, δεν μας το αποκάλυψε. Ισως το κράτησε μυστικό μέχρι του χρόνου. Για την καινούργια του θεωρητική τοποθέτηση.
Την ίδια ώρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μελέτες έρχονται στο φώς της δημοσιότητας εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αλλά φωτίζοντας και τις προοπτικές για το μέλλον. Ενας διανοητής που έχει ξεχωρίσει είναι ο Ραγκχουράμ Ρατζάν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (Booth School of Business) και πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο αμερικανο-ινδός επιστήμονας με το...
 ελάχιστα «σέξυ» όνομα, έκανε αισθητή την παρουσία του μέσω δύο κυρίως εργασιών του.
To 2005 είχε παρουσιάσει, σε συνέδριο ειδικών περί τα νομισματικά, μια εργασία με τίτλο “Has Financial Development Made the World Riskier?” (Η Οικονομική Ανάπτυξη Εκανε τον Κόσμο Λιγότερο Σίγουρο;). Σύμφωνα με τον Ρατζάν αυτή ακριβώς ήταν η πραγματικότητα. Και πολύ γρήγορα, με την κρίση του 2008, επιβεβαιώθηκε. Τώρα έβγαλε ένα καινούργιο βιβλίο , “Fault Lines: How Hidden Fractures Still Threaten the World Economy” (Σημεία Αδυναμίας: Πως Μυστικές Ρωγμές Ακόμη Απειλούν την Παγκόσμια Οικονομία). Ο Ρατζάν, αν και καθηγητής στο Σικάγο, δεν επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις των θεωρητικών της διάσημης σχολής. Επιμένει πως το πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία ήταν και παραμένει το ίδιο. Η γρήγορη ανάπτυξη προκάλεσε σημαντικές εισοδηματικές διαφοροποιήσεις. Υπήρξε μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει πως οι φτωχότεροι υπέφεραν η πως δεν είχαν συμμετοχή στην ευημερία.
Οι μαθημένοι όμως στην λογική του όλο και μεγαλύτερου εξισωτισμού, και στο μοίρασμα ολο και περισσότερων αγαθών σε πιο πολλούς ανθρώπους, πολιτικοί της Δύσης ανακάλυψαν τις πιστώσεις. Αντιπάλεψαν έτσι την δημιουργούμενη ανισότητα με γενναίες (κοινωνικές η ατομικές) παροχές και με ενθάρρυνση των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν γενναία την αγορά κατοικίας. Ετσι δημιουργήθηκε ένας ωκεανός πιστώσεων που πλημμύρισε τις οικονομίες της Δύσης. Και την κρίσιμη ώρα δεν υπήρχε κανείς ικανός να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες «αποξήρανσης» του τοπίου. Η κρίση χτύπησε αρχικά τις Τράπεζες. Τώρα όμως κλονίζονται, κάτω από το βάρος των δημοσίων ελλειμμάτων, και εθνικές οικονομίες.
Υπάρχουν σήμερα στις οικονομίες και εξωτερικά και εσωτερικά πολύ σοβαρά προβλήματα. Τα εσωτερικά συνδέονται με την βροχή των πιστώσεων που εξαφάνισε κάθε έννοια καπιταλιστικής πειθαρχίας κι οδήγησε, με συνευθύνη των κυβερνήσεων, τις Τράπεζες σε δραματικά αδιέξοδα. Υπάρχουν όμως και αδυναμίες στον εξωτερικό τομέα. Πολλές οικονομίες είναι προσανατολισμένες για την ευημερία τους στις εξαγωγές. Η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Κίνα για παράδειγμα στηρίζουν την ευρωστία τους στο εξαγωγικό εμπόριο. Το οποίο όμως απαιτεί πιστώσεις. Που όμως η αδυναμία της εσωτερικής οικονομίας καθιστά την εξασφάλισή τους όλο και δυσκολότερη. Παράλληλα, τα εσωτερικά αδιέξοδα πολλών χωρών που αποτελούσαν τον απορροφητήρα αυτών των εξαγωγών, όπως οι ΗΠΑ παγκοσμίως αλλά και η Ισπανία στην Ευρωζώνη, κάνουν την ροή αυτών των εξαγωγών ιδιαίτερα προβληματική.
Ανεξάρτητα λοιπόν από ενδείξεις μιάς κατ’ αρχήν εξομάλυνσης των οικονομικών εξελίξεων, τα προβλήματα δεν έχουν ουσιαστικά επιλυθεί. Οι αδυναμίες είναι εκεί και θα επανέλθουν στην επιφάνεια. Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει βρεί ακόμη απάνεμο λιμάνι. Και δύσκολα θα υπάρξουν ουσιαστικές και διαρκείς λύσεις. Η Δύση έπαψε να αποτελεί το καταφύγιο κάθε δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Οι υπερχρεωμένες εσωτερικές της αγορές δύσκολα πλέον θα προσφέρουν τον απαραίτητο καταναλωτικό δυναμισμό για την απορρόφηση των εξαγωγών άλλων κλυδωνιζόμενων αγορών. Για να επιβιώσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και για να μην υποφέρουν παραπάνω, μέσω ενός άγριου στασιμοπληθωρισμού, οι λαοί είναι απαραίτητη μια συνεργασία όλων των οικονομικά σημαντικών χωρών.

11 σχόλια

  1. ΑΡΕ ΠΟΥΣΤΗ
    ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΣΑΛΙΑ..ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ.

    Για τον μεγαλύτερο τουρίστα της Ελλάδος μετά το 1821:

    Αποκλειστικό : Ξεγνοιασιά πέντε αστέρων…. στου Δασκαλαντωνάκη !

    Ραντεβού για χαλάρωση με φινέτσα σε προδιαγραφές 5 αστέρων έδωσε το πρωθυπουργικό ζεύγος με το Νίκο Παπανδρέου οπου τους περίμενε μαζί με τη σύζυγό του εδώ και μέρες στο πολυτελές ξενοδοχείο Amirandes, Grecotel Exclusive Resort στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Απο το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη, εκτός του αδερφού του πρωθυπουργού Νίκου Παπανδρέου και της συζύγου του, “παρέλασαν” και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όπως……ο υφυπουργός Σπ.Κουβέλης και αρκετοί άλλοι προσκεκλημένοι του ζεύγους Σιφουνάκη-Δασκαλαντωνάκη.

    Αξίζει να σημειωθεί οτι οι Παπανδρέου με τις συζύγους θα παρευρεθούν σε δείπνο οπου είναι προσκεκλημένοι της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη.

    Με φόντο το Αυγουστιάτικο φεγγάρι οι Παπανδρέου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ιδιοκτήτες του Ομίλου επιχειρήσεων Δασκαλαντωνάκη (GRECOTEL) για τα σχέδια της κυβέρνησης στον “πόλεμο” κατά των συμφερόντων και της διαπλοκής μετα επιχειρηματικά συμφέροντα….

    Την ίδια στιγμή στην Αθήνα… κάποιοι ψάχνουν τον πρωθυπουργό τους…

    Πανελλήνιο Σοσιαληστρικό Κύκλωμα: Ο σοσιαλισμός στην Πράξη…..

    Μαλάκα ελληνικέ λαέ πλήρωνε τα λαμόγια…………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς που ο καθηγητής από το Σικάγο (ξέρουμε ποιός χρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια στη μητρόπολη της παγκοσμιοποίησης και "αγοράζει" δήθεν επιστημονικές απόψεις από αυτά) και ο κ. Ανδριανόπουλος ανκάλυψαν (πάλι) την αιτία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: Δεν είναι το ξεσάλωμα των νεοφιλελευθέρων, δεν είναι η απληστία του κεφαλαίου, δεν είναι η παρασιτική "παραγωγή" δυσνόητων για τους πολλούς χρηματοπιστωτικών "προϊόντων", δεν είναι η μεταφορά αγοραστικής δύναμης από το κράτος και τους εργαζόμενους (που κινούν την πραγματική οικονομία) στους πολύ πλούσιους (που τα έχουν όλα και άρα τι να αγοράσουν και πόσο να κινήσουν την αγορά). Η αιτία είναι ότι δόθηκαν μερικά ψίχουλα και στους φτωχοδιάβολους οι οποίοι -άκουσον, άκουσον- μέχρι και σπίτια ήθελαν να αγοράσουν!!!
    Ποιός να το έλεγε ότι εν έτει 2010 μ.Χ. θα υπήρχαν θεολογικές απόψεις στην οικονομία και την πολιτική:
    Ο μέγας μάγος-γνώστης και κάτοχος της θεϊκής βουλήσεως (καθηγητής, κ. Ανδριανόπουλος) ζητά από τον αυτοκράτορα (κυβέρνηση) την θυσία ανθρώπων (μισθωτών και συνταξιούχων, κυριολεκτική θυσία πια αφού πολλοί συμπολίτες μας μέχρι και αυτοκτονούν για τα χρέη) για να εξευμενίσει τον αόρατο και παντοδύναμο Θεό (αγορές) που έχει θυμώσει με τα καμώματά μας και μας απειλεί με εξαφάνιση.
    Επίσης για να πάμε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους ο Επίσκοπος (GAP) μας λέει ότι αμαρτήσαμε ως κοινωνία και τώρα μέσω αυτού και της Τρόικας ο Θεός των αγορών θα μας τιμωρήσει για την τρυφηλή ζωή μας γιατί είναι δίκαιος και πρέπει να υπομείνουμε την τιμωρία αγόγγυστα και χωρίς αντίδραση (γιατί τότε η οργή του Θεού θα γίνει μεγαλύτερη και θα μας καταστρέψει με σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς κλπ). Όλα αυτά όμως σε αυτή τη ζωή που η οικονομία "δεν μας αντέχει". Στην άλλη ζωή όμως (όταν ανακάμψει η οικονομία και μας συγχωρήσουν οι πανάγαθες αγορές την ημέρα της κρίσης) θα τρώμε με χρυσά κουτάλια στον Παράδεισο.
    Και όταν τα διάβαζα αυτά στο πρωτότυπο σκεπτόμουνα ότι τα περνούσαν σε μάζες αμόρφωτες και δεισιδαίμονες. Να που περνάνε και αλλού τελικά και η ιστορί επαναλαμβάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επι τέλους και κάποιος που δεν λέει τα ίδια και τα ίδια. Κάποιος που εισάγει καινούργια πράγματα και βάζει στο τραπέζι νέους προβληματισμούς. Μπράβο Ανδρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλολαδωμένο το φερέφωνο, "γρανάζι" του χρέους στις επιδιώξεις των ειδήμονων του χρήματος, στην ανακύκλωση για "Θεωρίες παλιές και νέες.." επί της ουσίας όμως .. τα αποφεύγει μ΄ ελαφρά πηδηματάκια.

    http://video.google.com/videoplay?docid=439586221319126077#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Δεν είναι το ξεσάλωμα των νεοφιλελευθέρων, δεν είναι η απληστία του κεφαλαίου, δεν είναι η παρασιτική "παραγωγή" δυσνόητων για τους πολλούς χρηματοπιστωτικών "προϊόντων", δεν είναι η μεταφορά αγοραστικής δύναμης από το κράτος και τους εργαζόμενους (που κινούν την πραγματική οικονομία) στους πολύ πλούσιους (που τα έχουν όλα και άρα τι να αγοράσουν και πόσο να κινήσουν την αγορά). Η αιτία είναι ότι δόθηκαν μερικά ψίχουλα και στους φτωχοδιάβολους οι οποίοι -άκουσον, άκουσον- μέχρι και σπίτια ήθελαν να αγοράσουν!!!"

    Όπως π.χ. και το χειρότερο απ΄όλα είναι τα στοιχήματα που παίζονται με τα παράγωγα για τα οποία βρέθηκαν κάποιοι αθεόφοβοι οικονομολόγοι,οι οποίοι παρεπιπτόντως βραβεύτηκαν με το Νόμπελ,και "ανακάλυψαν"-επινόησαν μαθηματικούς τύπους αποτίμησής τους!!!! Αποτίμηση των στοιχημάτων!!! και αυτούς τους ανθρώπους τους θεωρέί η αγορά σοβαρούς αντί να τους πάρει με τις πέτρες.Θαυμαστής αυτών των παρανοικών θεωριών μας εμφανίζεται ο κ. Ανδριανόπουλος.Προφανώς αυτές τις θεωρίες θέλησε να εφαρμόσει ως υπουργός Εμπορίου το 1990 στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ανακάλυψε τα ανώτερα Μαθηματικά του 0+0=14.Μπράβο κ. Ανρέα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΕΓΩ ΡΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ.ΑΠΛΑ , ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ , ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΟΥΡΑΔΟΜΠΟΥΧΕΣΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ , ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΓΙΑΥΤΟ ΡΕ ΤΡΑΧΑΝΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ.ΤΟΣΟ ΔΥΣΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΒΡΕ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΙΝΔΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΪΔΕΑΤΗΣ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΞΕΡΟΥΝΕ ΑΠΟ ΚΑΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ. ΑΥΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟ 2001 ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΕΣΑΝΕ ΟΙ ΤΙΜΕΣ. ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε κόπανοι ακομη δεν πηρατε χαμπαρι πως τα καυσιμα ακριβηναν τοτε από τον φορο που μπηκε (το 50ρικο) κι όχι από την αγορά. Οσο για τους παρασιτικους που καποιος έει μπορεί να μας πει τι ασκριβως παραγουν στην Ελλαδα οι λεγομενοι "παραγωηικοι". Μονο επιδοτήσεις παιρνουν και ψαχνουν για παροχες. Αφηετ λοιπόν τις σοσιαλμπούρδες και ξυπνήστε. Τότε ίσως νσα υπάρξει ελπίδα. Διαφορετικά...

    liberal

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ φίλε 9:32, που θυμηθηκες τον Μητσοτακη και το 0+0=14%, κακως πηγες τοσο πίσω. Εδω βιωνουμε τα μαθηματικά του "υπάρχουν λεφτα"+αυξήσεις πανω απο τον πληθωρισμό=περικοπές 20%. Αυτα ομως δεν τα λεμε ε? γιατι τα εκανε το ΠΑΣΟΚ. Εσυ μεινε να παρηγοριεσαι τι εκανε ο Μητσοτακης πριν 20 χρονια, για να ξεχνας τι κανει το κομμα σου τωρα. Α ξεχασα. Ο Καραμανλης φταιει. Τωρα, γιατι ο καραμανλης δανειζοταν με 3% και ο τωρινός εφερε το ΔΝΤ και τα επιτοκια ειναι ακομη στο 11%, ειναι ανεξηγητο. Δεν πειραζει. Αρκει να μην εχουμε την κακια Δεξια, και ας ψοφησουμε στην πεινα. Ετσι? Το πολυ πολυ να θυμομαστε τα μαθηματικα του Μητσοτακη για να φερουμε μεγαλο επιχειρημα. Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση